Osmnáctiletý atlet Jakub Kolín vloni bojoval o život, teď vozí ze závodů medaile

14. duben 2021

Osmnáctiletý atlet Jakub Kolín z Kosmonos na Mladoboleslavsku loni bojoval o život. Dokázal se ale vrátit na ovál a dokonce přivést medaili z republikového šampionátu.

Bronzová medaile někdy může mít cenu zlata. Osmnáctiletý atlet Jakub Kolín o tom ví hodně. Loni v červnu při jednom z tréninků zkolaboval. Nikoho nenapadlo, že byl v přímém v ohrožení života. Naštěstí mu byla poskytnuta rychlá pomoc a on se na ovály vrátil. Dokonce jako medailista z juniorského atletického šampionátu.

Atlet Jakub Kolín z Kosmonos a trenér Libor Dinga

"Byl jsem někde v cílové rovince, když jsem slyšel: 'Kuba zkolaboval, zavolejte záchranku.' Ležel tam na dráze někde na 150 metrech, a tak jsme se k němu všichni seběhli," líčí trenér Libor Dinga nepříjemný okamžik z loňského června na atletickém stadionu Jana Železného v Mladé Boleslavi. Považuje za velké štěstí, že k události došlo přímo na oválu, kde se pohybovala řada lidí a Jakubovi byla hned poskytnuta pomoc.

Mladý atlet se po 3 hodinách probral v nemocnic a netušil, jak vážné je jeho onemocnění. Lékaři mu diagnostikovali mozkový nádor v pokročilé fázi. Musel kvůli tomu podstoupit náročnou operaci, ale zákroku se nebál. "Doktorům jsem věřil, že svoji práci udělají dobře. Ani mě nenapadlo, že by se mohlo něco zkazit," říká Jakub.

Osmnáctiletý atlet Jakub Kolín z Kosmonos

Všechno nakonec dopadlo dobře a Jakub se brzy zajímal i o to, kdy se vrátí ke sportu. Už na podzim opět vyběhl na dráhu svého klubu v Mladé Boleslavi a o půl roku později si přivezl bronzovou medaili z halového juniorského mistrovství republiky v Ostravě. Jako třetí se umístil v běhu na své oblíbené osmistovce. Mezi další plány talentovaného atleta patří i získání zlaté medaile z mistrovství reoubliky a rád by se zúčastnil i mistrovství Evropy. Držíme mu palce.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio