Orchideje mají rády polostín a speciální kůrový substrát. Ocení i terárium

15. duben 2024

Pokud se růžím říká královny květin, jsou orchideje jejich císařovny. Ty jistě nekrásnější najdeme v jejich domovině nebo ve velkých profesionálních sklenících. Nemusíme se ale bát ani jejich domácího pěstování. Jen je třeba dodržovat pravidla.

„Teď je období, kdy rozkvétají, protože si odpočinuly,“ říká jihlavská květinářka Barbora Vachna Konečná. „Orchidejí je spousta druhů, dokonce se objevují i barvené, například modré. „Nechává se to napít barviva, které je potravinářské,“ vysvětluje. U těch je ale třeba počítat s tím, že když odkvetou, zmizí i barva. Další květy pak budou bílé nebo světle růžové.

Ve své domovině orchideje rostou z prasklin stromové kůry, ve které se usazují další přírodniny. Květiny, které si koupíme v květináči, jsou proto zasazené ve speciálním substrátu z drcené kůry. „Proléváte vodu svrchu, proteče, a odparem se dostává do rostliny,“ vysvětluje květinářka. Mikroklima můžeme umocnit například teráriem.

Co se týče světla, má orchidej ráda polostín. Pokud ji postavíme na okno, neměla by být nad radiátorem a okno by nemělo směřovat na jih. Pokud se rostlině místo nelíbí, většinou shodí květy. Pokud žloutnou nebo měknou listy, bude problém v zálivce nebo nízké teplotě.

Spustit audio