Opustila klimatizovanou kancelář a vyrábí džemy. Ty nadchly porotu světové soutěže

19. duben 2017

Marmelády od Jozefíny Růžičkové z Prachatic porazily více než dva tisíce konkurentů z celého světa. Odborná porota soutěže World's Original Marmalade Awards 2017 jejím výrobkům udělila celkem devět medailí. Unikátní je hlavně dvojitá zlatá za marmeládu z červených pomerančů a šípků.

Cesta Jozefíny Růžičkové do ovocného sadu a ke sporáku s marmeládami přitom vedla z klimatizované kanceláře nadnárodní potravinářské korporace.

„Vařila jsem džemy pro potřeby rodiny, pro kamarády jako vánoční dárek. Pak se tady začalo více mluvit o citrusových marmeládách, které jsem chtěla vyzkoušet, tak jsem nějaké uvařila,“ vzpomíná. První výrobky v roce 2015 poslala do soutěže do Anglie, a to do kategorie domácností, které se může zúčastnit kdokoli a dostane hodnocení od poroty.

„U těch prvních marmelád mi nejvíce vyčítali, že nebyly dostatečně husté na britskou chuť, a druhá věc byla, že já do svých marmelád a džemů nedávám moc cukru. Všechny jsou méně sladké, což je jistý handicap, protože britské marmelády mají šedesát procent cukru, a to udělá trochu jinou konzistenci, jinou chuť a v podstatě i jiné tuhnutí,“ popisuje.

V roce 2016 Jozefína Růžičková obeslala světovou soutěž znovu. A tentokrát za marmelády dostala osm medailí. Ještě větší triumf zaznamenala letos. Porotci World´s Original Marmalade Awards jí nadělili celkem devět zlatých.

Především marmeláda z červeného pomeranče a šumavských šípků porotce nadchla. „Měla jsem dobrý pocit z toho, co tam posílám, ale netroufala jsem si odhadnout, co z toho bude. Musím říct, že ta dvojitá medaile mi vyrazila dech. Nečekala jsem, že zrovna šípek je takhle osloví. Vítěznou marmeládu jsem udělala tak, že jsem do už skoro hotové pomerančové marmelády přidala trochu hotového šípkového džemu s vanilkou,“ říká.

Začínající podnikatelka Jozefína Růžičková brzy výrobu marmelád přesune z farmářského obchůdku pod střechu rodinného domu. „Budu mít svoje vlastní zázemí, ale opět to bude malinké, protože si chci vše dělat sama. Začala jsem s tím, abych sama měla co dělat,“ vysvětluje.

Z Prachatic se stěhovat nehodlá. Exotické ovoce si nechá posílat. „Volal mi pán z Moravy, který už sedmnáct let jezdí do Angoly, a popisoval, jak jsou tam úžasná manga a ananasy. Tak jsme se domluvili, že až tam bude v sezóně, nějaké mi pošle a já zkusím z toho něco vyrobit,“ dodává.

A kdyby Jozefínu Růžičkovou marmelády nakonec náhodou omrzely, zvládá i ruční výrobu šperků.

autor: Václav Malina
Spustit audio