Opravy a uzavírky silnic provázejí řidiče ve všech částech Jihočeského kraje

9. červen 2018 14:30

Opravy silnic letos v jižních Čechách maximálně vytěžují řadu stavebních firem. Dělníci pracují na hlavním tahu Rožmberkem, na trase mezi Veselím nad Lužnicí a Týnem nad Vltavou nebo kolem Vimperka.

Před týdnem se stavbaři vrátili do Křemže, kde znovu začaly práce na opravě opěrné zdi. „Předtím se tu byli párkrát podívat a od prvního června to jede naplno,“ popisuje Jan Čížek, obyvatel jednoho z domů přímo nad silnicí, kterou podpírá zřícená opěrná zeď. Kvůli uzavírce se k domu autem nedostal už rok.

Na vše dohlíží mistr stavby Milan Drapák. „Dělá se pažení, aby se nám silnice dále netrhala, celé se to zpevňuje, bagruje. Bude se dávat dřevěné pažení, které podrží silnici, a potom se to ještě bude kotvit. Celá zídka bude nová železobetonová,“ vysvětluje. Doprava by se na silnici z Křemže do Brloha měla vrátit do Vánoc.

Do oprav jihočeských silnic jde letos skoro miliarda korun a za celý rok se bude pracovat na 80 různých úsecích silnic.

Oprava silnice

„Není reálné v letošním roce už více silnic opravit. Jednak by to nevycházelo s uzavírkami, ty musí na sebe navazovat, a druhou věcí jsou potom limitní kapacity dodavatelů, kteří jsou dle svých slov nyní na hranici možností,“ dodává šéf jihočeské Správy a údržby silnic Jan Štícha.

Podle náměstka hejtmanky Josefa Knota může Jihočeských kraj tolik silnic opravovat díky dotacím ze Státního fondu dopravní infrastruktury a také z evropského dotačního programu IROP. „Lze konstatovat, že tyto dotační prostředky se pohybují zpravidla ve výši kolem 90 procent,“ uvádí.

Na hlavním tahu z Budějovic do Rakouska řidiče čekají objížďky

Uzavírka

Ve čtvrtek 17. května začíná oprava silnice I/3 z Českých Budějovic do Rakouska. Hlavní tah dostane nový asfalt v úseku mezi Holkovem a obcí Bukovec blízko železničního přejezdu u Kamenného Újezdu.

Kromě krajských oprav pokračují na jihočeských silnicích také opravy v režii Ředitelství silnic a dálnic. Nyní se pracuje na E55 mezi Kamenným Újezdem a Kaplicí, přes léto se opravy přesunou až k Dolnímu Dvořišti.

Aktuální informace o uzavírkách najdou řidiči například na stránkách Zelené vlny.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související