Opravu železničního podjezdu ve Vimperku brzdily vysoké finanční nároky Českých drah

12. únor 2009

Železniční podjezd ve Vimperku na trase na Strážný se dočká opravy. Oddychnou si hlavně řidiči kamiónů, protože podjezd s malou výškou byl vážnou překážkou na silnici od hraničního přechodu do vnitrozemí. Už několikrát tady kamióny uvízly, což pak zkomplikovalo dopravu.

Peníze Jihočeský kraj získal z evropský fondů, ale výběrové řízení v prosinci zrušil. Teď se rozhodl vyhlásit nové.

"Původní výběrové řízení muselo být zrušeno z důvodu opravdu velmi vysoké ceny, kterou nabídli jednotlivé stavební firmy. Ceny byly tak vysoké právě proto, že v nich byla zahrnuta částka, kterou chtěly České dráhy za výluky, a která byla mimo jakoukoliv realitu. Proto jsme s Českými drahami jednali a podařilo se nám za výluky domluvit částku podstatně nižší," vysvětlil tento postup hejtman Jiří Zimola.

Jak hejtman Zimola konstatoval, nakonec se podařilo dosáhnout dohody s Českými drahami, která ušetří konečnou sumu v řádu desítek miliónů korun: "Zatímco cena zakázky bylo kolem 80 miliónů korun, tak cena za výluky kolem 120 miliónů korun. Nyní jsme s Českými drahami domluvili částku, která je někde kolem 3 - 4 miliónů korun, a to už je rozdíl. Tato částka bude poté součástí poukazu výměr a firmy si ke své práci přidají právě tuto dohodnutou částku. Věřím, že se věci rozběhnou ve velmi brzké době, a ještě letos se tam začne stavět."

V rámci stavby se kromě snížení vozovky pod mostem vybudují i opěrné zdi, podchod pro chodce pod tratí, vodovod a kanalizace. Silnice bude po celou dobu výstavby uzavřena a všichni řidiči budou muset místo objíždět .

Spustit audio