Opravený sál Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích zdobí nové koncertní křídlo

19. září 2021

Koncertní síň Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích se po roční rekonstrukci otevřela návštěvníkům. A ti mohli vidět a slyšet nové koncertní křídlo značky Steinway. Jako první si na něj před publikem zahrál jazzový pianista Matěj Benko, který doprovodil zpěvačku Markétu Cukrovou.

„Hraje se na něj famózně. Přál bych každému pianistovi, aby si mohl pokřtít takový nástroj, je to Rolls-Royce mezi piany,“ pochvaloval si.

Peníze na nový nástroj poskytl zřizovatel filharmonie, Jihočeský kraj. Zároveň investoval do úpravy koncertní síně. „Je to v podstatě nevhodné prostředí, protože je to předělaný kostel, sál je malý. Lidé, kteří sem teď přijdou, ale budou moct dýchat, bude se jim lépe sedět a je tady velmi dobrá akustika. Chceme z toho udělat i nahrávací studio, už nakupujeme techniku, aby se mohlo nahrávat na profesionální úrovni,“ doplnil ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Rozhovor o opraveném sále i nové sezóně Jihočeské filharmonie si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna. Dále pořad představuje audioknihu Debutantka, připomíná, že se v Českých Budějovicích zrodil nový festival Art Salon Piano, a nabízí recenzi knižního průvodce milevským klášterem.

Spustit audio

Související