Opravené interiéry, nové expozice i živá zvířata nabízí letos hrady a zámky

1. duben 2017

Jihočeské hrady a zámky otevírají brány návštěvníkům. V sobotu 1. dubna zahajují sezónu. Nabídnou řadu novinek, mezi kterými nechybí obnovené expozice nebo nově zpřístupněné prostory.

V obrazárně zámku Český Krumlov dostalo 170 obrazů původní rámy. Návštěvníci je uvidí poprvé právě letos. Další novinky čekají v konírně. „Konírna na pátém nádvoří, a sice expozice kočárových a saňových zápřahů bude rozšířena o sedlovnu. Bude tam několik desítek sedel ze 17. až 19. století, sedla pánská i dámská, reprezentativní i pracovní. Pro děti připravíme jedno stání s maketou osedlaného poníka, aby si mohly vyzkoušet, jak se sedí na poníkovi,“ říká kastelán Pavel Slavko.

Do interiérů zámku v Dačicích se vrátí papoušci. Podle zápisů v inventáři obývali horní arkádu v 19. století. Výběr druhu ještě není jistý. „Potřebujeme nějakého odolného, aby mu na jaře a na podzim nebyla zima a v létě zase horko. A potřebujeme, aby to byl papoušek poměrně tichý, aby se s ním průvodci nemuseli překřikovat,“ vysvětluje kastelánka Kristýna Dvořáková.

Zámek Kratochvíle otevře renesanční výstavní pavilón Markéta, který v roce 2013 zničila povodeň. Podle kastelána Vojtěch Troupa v něm budou výstavní prostory. „Domluvili jsme se s pozoruhodným scénáristou, scénografem, hercem, režisérem Matějem Formanem. Už dlouhou dobu se zámkem Kratochvíle spolupracuje, už se tu odehrálo mnoho představení, tak ten jeho návrat je logický. Bude to taková směs ilustrační tvorby, také ukázky scénografických prací,“ popisuje.

Nová prohlídková trasa s hostinskými apartmány, kde bydlela šlechta v době loveckých slavností, bude hlavním tahákem zámku Hluboká.

Hrad a zámek v Jindřichově Hradci zpřístupní takzvané Zelené pokoje v Adamově stavení, které využívali poslední páni z Hradce na konci 16. století.

Do zámku Červená Lhota by měly návštěvníky nalákat například obnovené expozice interiérů věnovaným princi Johannu Schönburg-Hartensteinovi.

Spustit audio