Oprava tratě u Karlových Varů má stát 90 milionů. První vlaky po ní projedou na konci července

23. květen 2018 13:15

Železniční trať u Karlových Varů opraví společnost Strix Chomutov. Správa železniční dopravní cesty s ní uzavřela bez soutěže smlouvu na 90 milionů korun. Oprava má být hotová do konce července. Informaci serveru Zdopravy.cz potvrdila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

„Byla oslovena pouze jedna firma, konkrétně Strix Chomutov, a to v souladu se zákonem o zadávání zakázek,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

„Stavební termín dokončení, tedy zprovoznění trati, je do 31. července. Předpokládaná cena je dle smlouvy 90 milionů korun,“ doplnila.

Doba oprav má být podle serveru Zdopravy.cz kratší, než se plánovalo. Správci kolejí původně žádali o 209 dní výluky, tedy až do prosince. 

Sesuv na železniční trati u Karlových Varů mezi Hájkem a 
Dalovicemi

Sesuv podle Šubové zapříčinily úpravy na sklonku 19. století, kdy byla trať rozšířena na dvojkolejnou a došlo k rozšíření náspu. Použita byla tehdy dostupná technika, která je ale z dnešního pohledu zastaralá.

„Podle současných poznatků by takovéto úpravy byly prováděny s využitím takzvaného zazubení původního náspu, které znemožňuje posouvání svahu. Mimo tuto skutečnost byly náspy v té době budovány s využitím tehdejších postupů a tehdejších požadavků na kvalitu materiálu, z čehož vyplývá jejich nedostatečná hutnost a použití z dnešního hlediska nevhodného materiálu,“ popsala hlavní problém pro server Zdopravy.cz Šubová.

Podle ní se navíc postupem času podepsala na stavu nevhodného materiálu i vlhkost z podloží. „V kombinaci s vyšším zatížením vedlo k celkovému opotřebení náspu tělesa dráhy a jeho náhlému sesuvu,“ dodala.

Sesuv na železniční trati u Karlových Varů mezi Hájkem a 
Dalovicemi
autor: ako
Spustit audio