Oprava hlavního průtahu městem Trhové Sviny skončila. Znamená to úlevu pro obyvatele i řidiče

8. prosinec 2021 09:44

Bezmála pětiměsíční komplikace pro obyvatele i projíždějící řidiče v Trhových Svinech skončily. Oprava silnice v části ulice Trocnova a Žižkova náměstí je hotová. Z města ležícího na hlavním tahu z Českých Budějovic do Nových Hradů tak zmizí semafory a provoz na dočasné objížďce se vrátí do starých kolejí.

„Pro nás to bylo špatné, protože jsme nemohli zajet autem do baráku, museli jsme parkovat půl roku venku. A pak když spustili všechny ty stroje, to byl hrozný hukot. Ale vydrželi jsme to, jsme rádi, že je to za námi,“ říká Marie Průková, která bydlí přímo na Žižkově náměstí v Trhových Svinech.

Konec dopravních omezení přivítala stejně jako opravu samotnou. Stará silnice už podle ní byla ve špatném stavu. „Před naším domem byla taková díra a každý rok jsme měli ohozený barák, tak jsme rádi, že se to zarovnalo, sklidilo,“ potvrzuje.

Stavební firmě se povedlo celou stavbu ukončit o dva týdny dříve, než se původně plánovalo.

Čtěte také

Více než 360 metrů dlouhý úsek byl zcela neprůjezdný. Náhradní trasa byla pro mnohé řidiče nepřehledná. „Tam byl asi největší problém v tom, že museli dávat pozor a hned při příjezdu z Českých Budějovic odbočovat doleva. Pokud to nerespektovali, tak se dostali trochu do slepé uličky,“ popisuje starostka Věra Korčaková.

Kromě výměny asfaltu a stavby nových chodníků rekonstrukce v úseku zahrnovala i výměnu vodovodních sítí. Náklady zhruba 38 milionů korun pokryly město, Jihočeský kraj a také evropská dotace.

Do klíčové fáze se teď přibližuje i desítky let připravovaný severní obchvat Trhových Svin. „V téhle chvíli už máme definovanou trasu, ta je v územním plánu, takže můžeme začít pracovat na přípravě. Považuji to za jednu z nejdůležitějších akcí, kterou chce Jihočeský kraj realizovat,“ uvádí hejtman Martin Kuba.

Radnice chce do budoucna opravit také úsek Trocnovské ulice mezi benzinovou pumpou na příjezdu od Českých Budějovic až po křižovatku s ulicí Štefánikova. Na tuto etapu už je hotový projekt a momentálně se do něj zapracovávají připomínky obyvatel.

Spustit audio

Související