Opánky z pštrosího peří nebo lidských vlasů. I to je k vidění v muzeu obuvi ve Zlíně

7. únor 2020

Repliku boty staré čtyři tisíce let, opánky z peří pštrosa emu, obutí vyrobené z lidských vlasů nebo jen dvanáct centimetrů velké textilní střevíčky z doby čínského císařství. To všechno můžete vidět ve sbírce obuvi v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. A samozřejmě mnohem víc.

Za vznikem expozice obuvi stáli zaměstnanci firmy Baťa, kteří už ve 20. letech minulého století shromažďovali rozmanité typy obouvání. „Typickou baťovskou botou byli séglovky, plátěné boty, které si mohl díky nízké ceně dovolit každý,“ říká Michal Heinrich, vedoucí sbírky obuvi Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Za zmínku stojí i část tovární výrobní linky na výrobu obuvi, ve které jsou některé stroje dodnes funkční. „Jedná se o dobové stroje z 30. let. Většinu z nich vyráběla přímo firma Baťa,“ dodává Michal Heinrich.

Boty ve sbírce jsou rozčleněny do několika tematických celků. Mezi ty nejatraktivnější patří bezesporu textilní střevíčky z doby čínského císařství nebo kolekce afrických sandálů. Nejpřitažlivějším exponátem jsou pak opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které se užívaly ještě v 19. století v centrální Austrálii ke krvavým rituálním obřadům.

Muzeum sleduje produkci firmy Baťa od roku 1894

K vidění jsou ale i kreativní návrhy studentů Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště z ateliéru designu obuvi. „Jejich nápady a designérské počiny nabývají kolikrát bizarních a extravagantních podob. Většina bot nositelná není, avšak za zhlédnutí určitě stojí,“ prozradil Michal Heinrich.

Nejrozsáhlejší a patrně nejucelenější kolekcí sbírkového fondu obuvnického muzea je soubor obuvi z produkce firmy Baťa, který sleduje vývoj výroby od vzniku továrny v roce 1894 až po rok 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn.

Sbírku obuvi Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně najdete v 14|15 Baťova institutu (ve 14. budově továrního areálu).

autor: Saskia Mišová
Spustit audio