Onemocnění přenášejí především nymfy klíštěte obecného. Prevencí je očkování, repelent a vhodné oblečení

8. srpen 2022 13:47

Aktivita klíšťat je na jihu Čech v letošním roce znovu vysoká. Hygienici od začátku roku zaznamenali už 250 potvrzených případů onemocnění způsobených těmito parazity. Je to dvojnásobný počet ve srovnání s loňskem. Ochrana před klíšťaty je přitom velice jednoduchá.

„Tady máme na ukázku zkumavky, ve kterých jsou klíšťata z minulého sběru – samci, samičky, nymfy a první vývojové stádium, to jsou larvy,“ ukazuje všechna vývojová stádia klíštěte obecného parazitolog z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Václav Hönig.

„Nejčastějšími přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy jsou nymfální stádia klíštěte, případně dospělé samice. Larvální stádia mohou teoreticky také přenášet klíšťovou encefalitidu, ale těch nakažených klíšťat je velmi málo,“ dodává.

Výskyt onemocnění, která způsobují klíšťata, může ovlivnit několik faktorů. „Zejména klima, vlhkost, teplota, ale pak je to samozřejmě i vliv samotné aktivity člověka. Pokud lidé hodně chodí do přírody, jsou hodně vystaveni nakaženým klíšťatům, tak je případů více. Lze to dobře ilustrovat na pozici Jihočeského kraje, který je dlouhodobou jedničkou ve výskytu klíšťové encefalitidy, protože sem směřuje hodně lidí za rekreací,“ vysvětluje Václav Hönig.

Nárůst nahlášených onemocnění klíšťové encefalitidy a boreliózy souvisí také s vývojem diagnostických metod. „Diagnostika se postupně zlepšuje, takže lékaři jsou schopni odhalovat i případy, které by dříve zůstaly nezaznamenané,“ potvrzuje parazitolog.

Čtěte také

Potvrzený počet onemocnění způsobených klíšťaty je sice ve srovnání s loňskem dvojnásobný, ale s dalšími předcházejícími lety standardní. Způsoby ochrany před parazity zůstávají podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové neměnné. „V případě klíšťové encefalitidy je třeba se nechat očkovat. Je třeba používat v přírodě repelenty, vhodně se obléct, po návratu je třeba zkontrolovat kůži, odstranit přisátá klíšťata a místa vydezinfikovat, vysprchovat se, vyprat prádlo,“ připomíná.

Tato opatření jsou prevencí i proti dvěma dalším druhům klíšťat, které vědci zaznamenali na území České republiky v posledních letech. „Jedná se o pijáka lužního, to je klíště, které se sice na našem území dlouhodobě vyskytovalo, ale bylo omezeno výhradně na část jižní Moravy. Nyní se tento druh šíří. Je významný spíše veterinárně, může přenášet některé patogeny zvířat. Dále se na naše území občas dostává s tažnými ptáky klíšť obroubený, teoreticky může přenášet některá tropická onemocnění,“ uvádí Václav Hönig.

Vzhledem k tomu, že se na našem území zatím objevila jen ve čtyřech evidovaných případech, riziko nákazy od těchto klíšťat je minimální.

Spustit audio

Související