Omezení prodejní doby v chorvatských obchodech narazilo na odpor

21. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Nový zákon omezující prodejní dobu v chorvatských obchodech narazil na odpor místních obchodníků. Hasiči stále nemají pod kontrolou dva velké požáry poblíž Šibeniku. Pokud jste poblíž Splitu, doporučujeme navštívit místní trh se zeleninou a ovocem.

Nový chorvatský zákon, který omezuje prodejní dobu v obchodech, může být ode dneška minulostí. Zákon, který platí necelých 14 dní, se setkal s velkým odporem mezi obchodníky v celé zemi. Těm se nelíbilo, že musí zavřít své prodejny už v devět hodin večer.

Vláda na to reagovala tím, že prozatím umožnila místním samosprávám, aby samy rozhodly, kdy se mají prodejny zavírat. Ve většině turistických letovisek to znamená návrat k otevírací době do pozdních nočních hodin, nejpozději však do půlnoci. Parlament bude zákon znovu projednávat na podzim.

Festival skateboardové kultury dnes odstartoval ve Splitu. Až do soboty nabízí nejen exhibice chorvatských i zahraničních vyznavačů tohoto sportu, na programu jsou i projekce filmů a koncerty spjaté se životním stylem skateboardingu.

Hasiči stále nemají pod kontrolou dva velké požáry poblíž Šibeniku. Na místě zasahuje 170 hasičů, 40 hasičských aut a pět hasicích letadel. Celkem tam hoří 750 hektarů lesa a travních porostů.

Pokud jste poblíž Splitu, doporučuji navštívit místní trh se zeleninou a ovocem. Zdejší trhovci, které najdete u Diokleciánova paláce, patří k barvitému koloritu Dalmácie. Nabízejí vám k ochutnání třeba čerstvé fíky natrhané ráno na zahradě, kilogram stojí od 6 do 15 kun.

Stejné množství rajčat nebo melounu dostanete už za 5 kun, papriky stojí od 2 kun za kilo, broskve či hroznové víno přijdou zhruba na 8 kun. Koupit zde můžete i dobrý domácí olivový olej. Za jeden litr zaplatíte okolo 50 kun a někteří trhovci nabízejí i bílé nebo červené víno z blízkých ostrovů, litr za 10 až 20 kun.

Kurzy a ceny benzínu:

Splitska banka vyplácí za 1 euro 7 kun a 10 lip a za 100 českých korun 28 kun a 72 lip. Ceny benzínu a nafty zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 - 8 kun 93 lip, za Eurodiesel zaplatíte 8 kun 99 lip.

Doprava:

Kolony se mohou tvořit u turistických center na jadranské magistrále a v Istrii. Hustý provoz je i na všech hraničních přechodech.

Počasí v pátek 22. srpna:

Na Jadranu bude slunečno. Od pobřeží bude ráno foukat mírná bura. Ranní teploty 20 až 25, odpolední 28 až 33, v Dalmácii až 37 °C. Teplota moře 23 až 27 °C. Nejteplejší je moře stále u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: odpoledne bude na moři na jižním a středním Jadranu foukat tramontana. To je suchý a chladný severní lokální vítr podobný buře. Ve Velebitském kanálu bude místy bura o síle do 36 uzlů. Moře bude až na stupni 4. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu