Olympijský park bude na Lipně, dorazit mají statisíce fanoušků

21. říjen 2015

Inspirace úspěchem pobídla Český olympijský výbor ke zdokonalení vydařeného projektu. Při olympiádě v Soči se fanoušci v Praze na Letné nejen scházeli u velkoplošných obrazovek, ale také si tam mohli zasportovat. Ještě větší projekt se pro příští rok chystá na Lipně.

„Chceme využívat vodní plochu, do které bychom chtěli zabudovat další vodní hrátky, skluzavky a skokanské záležitosti, které tam nejsou. Ve větší míře by se měly ukázat i plážový volejbal, plážový fotbal či házená,“ slibuje jeden z tvůrců projektu Michal Caban.

Celá oblast lipenské přehrady by se po dobu konání OH v Riu měla stát jedním velkým sportovištěm. Kromě sportů nebudou chybět ani videoprojekce, koncerty a světelné show.

Z pohledu ČOV, jeho partnerů, kteří budou vidět, i davu nejen turistů, který pomůže obcím, má akce téměř samá pozitiva. Dějiště je ale trošku z ruky, třeba i pro sportovce vracející se z Ria.

„Přijedou po 15 hodinách v letadle a určitě po nich budeme chtít, aby místo v Praze přistáli v Českých Budějovicích a jeli se na park podívat,“ plánuje předseda ČOV Jiří Kejval.

„Chceme, aby vzali za své, že tam jsou stovky tisíc lidí, kteří jim fandí a chtějí je přivítat,“ vysvětluje šéf českých olympioniků, že téma parku bude podobné jako při Hrách v Soči.

Aby se předpokládaný nápor 250 až tří set tisíc lidí navíc rozvrstvil, zapojí se i okolní obce.

„Dříve jsme byli známí jako průmyslová obec, nicméně po krachu místních papíren jsme hledali, kde by bylo naše místo. Našli jsme, že jediná možnost je cestovní ruch,“ věří starosta nedalekých Loučenic Jan Kubík z hnutí ANO. Časem by se v obci mohl objevit i další větší sportovní projekt.

autoři: kyk , vman
Spustit audio