Okolo jižních Čech vyhrál Nor Borgersen, zazávodit si přijeli i Katařané

7. září 2014

Cyklistický závod Okolo jižních Čech - ČEZ Tour skončil. Ve žlutém dresu nakonec dojel Nor Borgersen. Jak se v průběhu čtyř náročných etap jasně ukázalo, konkurence byla opravdu výborná.

Pořadatelé si letos pochvalovali účast. Na startu byly opravdu velmi kvalitní týmy, jako jsou Itera-Katusha, Lotto Belisol, český Etixx či národní družstvo Slovenska.

Slováci vyrážejí na české silnice docela s chutí. Platí to i o Luboši Malovcovi ze slovenské reprezentace do třiadvaceti let. „Je tady velmi pěkné prostředí se středně dlouhými kopci, což našemu týmu vyhovuje,“ liboval si.

Jenže pro slovenský tým, zdá se, jsou všechny kopce o něco jednodušší než třeba pro české cyklisty.

„Slovensko má bratry Velitse a Sagan, zatímco u nás byl dlouho jenom Roman Kreuziger,“ vysvětloval ředitel závodu Okolo jižních Čech Jan Hájek.

Třeba právě typ závodu, jako je ten Okolo jižních Čech pomůže českým cyklistům, aby se prokousali do světové špičky. Té se rok od roku přibližují také Katařané, kteří nemají nouzi o finanční prostředky a vyrážejí tak dalekou za hranice.

„Pro nás je tady velmi příjemné počasí. Jsme tu poprvé a závod se nám moc líbil, i když nebyl vůbec jednoduchý,“ vyprávěl Abdullah Afif. Také on byl zvědavý, co ho na jihočeských silnicích čeká a skutečnost předčila očekávání.

„Já osobně jsem v České republice poprvé. Závod byl velice příjemný, překvapila mě kvalita soupeřů,“ uznal katarský cyklista.

autor: kaj
Spustit audio