Okna otevřená do vesmíru i do přírody najdete v Centru přírodních věd Hvězdárny Jičín

15. únor 2023

Na západním okraji města Jičína, u silnice směrem na Vokšice, stojí takřka od základů zrekonstruovaný a dostavěný elegantní areál Centra přírodních věd Hvězdárny Jičín, který patří pod jičínské středisko volného času dětí a mládeže K-klub. Celoročně zprostředkovává klasická pozorování Slunce i večerní oblohy, přednášky a další multimediální příležitosti a experimenty pro školy a pro veřejnost.

První hvězdárna vznikla v Raisově ulici na okraji Jičína začátkem 60. let minulého století v budově bývalé prachárny, později muničního skladu Ministerstva národní obrany. V roce 1957 vypracoval architekt Jiří Trejbal plán přestavby skladu na hvězdárnu. Stavělo se osm let v tak zvané akci „Z“ a otevření se uskutečnilo až v říjnu roku 1965. Teprve v roce 1967 se na hvězdárnu podařilo usadit dalekohled – čočkový refraktor o průměru čočky 100 milimetrů.

V roce 1968 za invaze vojsk Varšavské smlouvy byl v areálu ubytován štáb polské armády. Jejich pobyt sice skončil po třech měsících, ale hvězdárně se tím velmi přitížilo a zůstala ve špatném stavu.

Kapitola nového využití budov se začala psát až v roce 1991, kdy jičínský městský úřad poskytl prostory hvězdárny pro skautskou klubovnu. Dva roky tam působil i hvězdářský kroužek. V roce 1994 až 2000 byla v kopuli hvězdárny zkušebna kapel Smradlavý hračky a Starý hadry (dnes Chinaski).

Myšlenka znovuvzkříšení areálu vzešla v roce 1994 z iniciativy celosvětově uznávaného vědce, profesora Josefa Kabeláče, prasynovce jičínské básnířky Irmy Geisslové. Podařilo se mu mimo jiné sehnat dalekohled z ČVUT o průměru objektivu 100 milimetrů. V roce 2003 byl zakoupen nový zrcadlový dalekohled konstrukce newton s průměrem primárního zrcadla 50 centimetrů, velikostně stejný dalekohled, jaký je v jičínské hvězdárně i dnes.

K dalším zásahům patřila v roce 2011 oprava kopule (zateplení a obložení), na které pracovali hlavně hvězdářští nadšenci. V té době se o areál začalo zajímat město Jičín, a tak se konečně otevřela cesta k celkové rekonstrukci a ke vzniku současného Centra přírodních věd Hvězdárny Jičín, které bylo pro veřejnost otevřeno v lednu roku 2016.

Pozorování denní i noční oblohy

Srdcem jičínské hvězdárny je dnes robotický zrcadlový dalekohled, jeden z největších astronomických dalekohledů v České republice. Čočkový triplet slouží k pozorování objektů sluneční soustavy. Centrum přírodních věd tak dnes návštěvníkům zprostředkovává jak klasická pozorování Slunce, tak i večerní oblohy. A kromě toho nabízí i astronomické a environmentální přednášky, exkurze, výstavy, přírodovědné a astronomické soutěže, koncerty na terase hvězdárny, příměstské tábory a workshopy.

A kdo by chtěl letět ke hvězdám třeba i v simulaci, má šanci v pondělí, v úterý a ve čtvrtek od 13 do 17 hodin. Po telefonické dohodě (737 203 504) je možné pozorovat Slunce nebo noční oblohu ve všední dny kdykoliv. V otevírací době bývají po celý rok dokořán i vrata do environmentální zahrady poznání u hvězdárny, kde je spousta zákoutí k pozorování přírody, ale i k odpočinku.

Spustit audio