Ohnisko máme podchycené, ale musíme zabránit dalšímu šíření, míní hygienici k epidemii žloutenky

15. říjen 2020 09:11

Ke středečnímu večeru evidovali hygienici v Jihočeském kraji celkem padesát čtyři pacienty, kteří onemocněli vysoce infekční virovou hepatitidou typu A. Léčba pacientů s virovou hepatitidou typu A může zvýšit tlak na kapacity infekčních oddělení jihočeských nemocnic, potřebných pro léčbu pacientů s COVID-19.

Virová hepatitida A je vysoce infekční onemocnění s inkubační dobou patnáct až padesát dní.

„Proto jsme oslovili všechny praktické lékaře v kraji, že se může v dalších dnech toto onemocnění ve zvýšené míře objevit a opakovaně upozorňujeme i veřejnost, protože toto onemocnění má potenciál epidemického šíření na osoby v kontaktu,“ sdělila epidemioložka Jitka Luňáčková. K jeho typickým příznakům patří takzvaná žloutenka, jak je laicky označováno žluté zbarvení kůže a bělma. Dalšími typickými příznaky je tmavá moč, světlá stolice a nevolnosti.

Onemocnění ale může mít i klinický obraz chřipkových příznaků, například bolesti svalů a kloubů, ale především u mladých lidí může probíhat bezpříznakově. Virus se vylučuje stolicí a infekce souvisí s nedostatečnou hygienou, především rukou po použití toalety. V případě výše popsaných obtíží je třeba okamžitě se obrátit na lékaře a striktně dodržovat pravidla osobní hygieny. Osoby, které byly v přímém kontaktu s prokázaným onemocněním, jsou nyní očkovány.

První případy jsme zaznamenali před deseti dny. Na základě detailní depistáže můžeme konstatovat, že všechny dosavadní případy mají spojitost se stravovacím zařízením v blízkosti českobudějovického nádraží. To bylo okamžitě uzavřeno a proběhla v něm všechna potřebná sanitační opatření včetně dekontaminace prostor. Jako pravděpodobné vehikulum, tedy rizikové jídlo, se nám podle dosavadních zjištění jeví bramborový salát. Vzhledem k tomu, že zařízení vařilo asi stovku obědů denně, existuje riziko, že byly infikovány i další osoby,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Ohnisko máme podchycené, ale musíme zabránit dalšímu šíření, protože léčba pacientů s VHA může v tomto exponovaném období zvýšit tlak na kapacity infekčních oddělení jihočeských nemocnic, potřebných pro léčbu pacientů s COVID-19. K dnešnímu odpoledni bylo nejvíce nemocných – třicet devět – z Českobudějovicka, nemocné hlásí i kolegové z dalších okresů: Tábor má tři, Strakonice dva, Písek jednoho, Jindřichův Hradec šest, Český Krumlov dva a Prachatice jednoho. Nejvíce pacientů je hospitalizováno v Nemocnici Český Krumlov, kde leží momentálně třicet osm pacientů, shrnula aktuální stav ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: KHS Jihočeského kraje
Spustit audio