Odstranění oka. I tak vysokou cenu můžete zaplatit za slunění

5. duben 2022

Slunce může za zvyšující se počet zhoubných novotvarů oka, potvrdil v magazínu Zdravíčko oftalmolog Jan Šimek. „Jedná se zejména o bazaliomy, tedy tumory na kůži obličeje, například očních víček. A dále o maligní melanomy, které se nacházejí v nitru oka. I to může být slunečním zářením ohroženo,“ uvedl.

Nárůst těchto diagnóz je na očním oddělení Nemocnice České Budějovice patrný. Je za ním nejenom agresivní sluneční záření, ale také lepší diagnostika a vyšší průměrný věk české populace.

„Bazaliomy na kůži víček a okolí oka jsou nejčastějším zhoubným postižením v této oblasti, řešíme jich desítky ročně,“ vysvětluje oční lékař.

Podle něj jsou ale bazaliomy přeci jen milosrdné. „Nezakládají totiž metastázy. Na druhou stranu, bazaliom nerespektuje žádné hranice. Roste tak dlouho, dokud mu to dovolíme. Je schopen zničit kůži, chrupavku, kost, oko – cokoli, co se mu postaví do cesty,“ říká.

Bazaliom je primárně kožní novotvar a ze začátku vypadá jako čočkovité zduření na kůži, které může být zarudlé, nebo je na něm patrná žilní kresba. Má tvar vřídku a velmi charakteristický je pro něj vrchní, jakoby nehojící se stroupek.

„Pokud něco takového člověk zpozoruje v okolí oka nebo na víčku, měl by okamžitě navštívit očního lékaře nebo dermatologa. Přijde-li pacient včas, bazaliom se jednoduše vyřízne a prognóza je velmi dobrá. Přijde-li ale se zasaženou například třetinou obličeje, což jsou případy, které také vídáme, pak už mu není pomoci,“ varuje lékař.

Melanom vytváří metastázy

Druhým typem nejběžnějšího očního nádoru je zmiňovaný maligní melanom, který postihuje vnitřní části oka a je na rozdíl od bazaliomu jedním z nejzákeřnějších – může vytvářet metastázy kdekoli na těle, podle odborníka často například v játrech. „Oční melanom je ale naštěstí co do výskytu mnohem řidší, řešíme jednotky případů ročně. I tady ale počet narůstá,“ dodává Jan Šimek.

Melanom podle něj dokáže postihnout spojivku nebo duhovku, což jsou přední části oka, kde si nádoru můžeme všimnout – například v zrcadle spatříme malou hnědou skvrnku, která tam dříve nebyla.

Častěji ale zasáhne zadní segment oka, kam si nevidíme, a tudíž si ho velmi často nevšimneme včas. „Časem můžeme zaznamenat záblesky, poruchy zorného pole z periferie, zakrvácení do nitra oka, což můžeme vnímat jako plovoucí zákaly před okem, které tam dříve nebyly. Ale to vše až ve chvíli, kdy nádor roste, a to může být po měsících až letech,“ popisuje lékař.

Čtěte také

Doba, za kterou nádor zaznamenáme, záleží na tom, kde tumor roste. Zda v centru vidění, či nepozorován někde „v koutě“. Proto jsou důležité pravidelné preventivní prohlídky očního pozadí.

„Léčba je u tohoto typu nádoru většinou ve formě odstranění oka, tedy dochází k nevratné ztrátě vidění, k viditelnému zásahu do podoby obličeje a navíc je nutná souběžná a navazující léčba na onkologii,“ připomíná Jan Šimek.

Dobrou zprávou je, že lékaři dokáží řešit spolu s odstraněním maligního melanomu i náhradu oka, a to během jedné hospitalizace. „Po odstranění oka zůstávají zachována víčka a spojivka, která kryje povrch oka. Ta se poté sešije, čímž vznikne jakýsi vak, do kterého se následně může vkládat oční protézka. Celou tuto proceduru řídí oftalmolog a většinou už několik dnů po vyjmutí oka je oční vak připraven na to, abychom do něj vložili oční náhradu a naučili pacienta s ní zacházet, vyjímat ji, vkládat, čistit a podobně,“ potvrzuje Jan Šimek.

A tak, aby nebylo pozdě: Používejme kvalitní sluneční brýle a chraňme své oči před UV zářením ochrannými krémy, které nezapomínejme roztírat právě na oční víčka a do jejich okolí. A všímejme si pozorně změn na našem obličeji, v okolí očí i na nich. Pigmentové novotvary se totiž mohou vytvářet i tam.

Spustit audio

Související