Odboráři z Temelína chtějí schůzku s ministry

11. únor 2003

Odboráři z jaderných elektráren Temelín a Dukovany žádají, aby se s nimi do 19. února sešli ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Jiří Rusnok.

"Chceme s nimi řešit problémy, které máme ve firmě. V případě, že se nesejdeme, vyhlásíme asi 20. února stávkovou pohotovost," řekl ČTK temelínský odborový předák František Haman. Odborům leží na srdci především chystané propouštění.

Z Dukovan loni odešlo zhruba 100 a z Temelína kolem 160 lidí převážně z investičních a ekonomických odborů. Letos by se měl snížit také počet provozních pracovníků. Zatímco v Dukovanech už odbory mají harmonogram propouštění prvních desítek zaměstnanců, v Temelíně zatím ne. "V kolektivní smlouvě je propouštění řešeno odstupným. My chceme, aby výběr rušených pracovních míst měl systém a byl v souladu s jadernou bezpečností," uvedl Haman. Propouštění souvisí se spojením obou elektráren v jeden celek a snižováním nákladů. Haman připomněl, že odboráři nemají rozpory s vedením elektráren, ale s představenstvem a.s. ČEZ. Výdělky v elektrárnách by letos měly vzrůst o 3,6 procenta, odbory žádají 5,4 procenta. Podle mluvčího Temelína Milana Nebesáře je problém ve výkladu rozhodného období pro nárůst platů. Kolektivní smlouva do konce letošního roku je podepsána. "Ve společnosti ČEZ mají zaměstnanci nadstandardní podmínky, a to i při odchodu, kdy mohou získat až třináctinásobek platu. Racionalizace probíhá v celé Evropě, v mnoha případech mnohem tvrději než u nás," poznamenal Nebesář. Průměrná mzda v a.s. ČEZ se podle něho pohybuje kolem 27.000 korun. Analytici se shodují, že lidé propouštění z jaderných elektráren mají většinou kvalitní technické vzdělání a bez potíží si seženou nové uplatnění.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio