Od pondělí přejde veřejná autobusová doprava v Jihočeském kraji na prázdninový provoz

21. říjen 2020 11:20

Krizový štáb kraje v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou rozhodl, že od 26. října přestanou jezdit veškeré školní spoje a veřejná doprava přejde na prázdninový provoz.

„Jedním z důvodů přerušení provozu školních spojů je skutečnost, že k tomuto kroku už přistoupily všechny sousední kraje, které částečně zajišťují dopravní obslužnost okrajových částí našeho regionu – Plzeňský, Středočeský, Jihomoravský a Vysočina,“ sdělila Hana Brožková z Oddělení informací a styku s veřejností.

Dopravci se navíc z důvodů karantén, izolací či nutnosti péče o nezletilé dítě, potýkají s nedostatkem personálu. Školní spoje jsou v době uzavření vzdělávacích zařízení minimálně vytíženy a jejich provoz je značně neekonomický.

Krizové školy a školky zůstanou v provozu i o prázdninách

Vzdělávací zařízení zajišťující péči o děti zdravotníků a složek IZS zůstávají v provozu i po dobu podzimních prázdnin. Týká se to tedy i 26. a 27. října, které byly Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy vyhlášeny dne 8. října za volné dny. 

Pokud tedy bude ze strany oprávněných zákonných zástupců zájem o hlídání dětí, určená vzdělávací zařízení musí zůstat otevřena.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Jihočeský kraj
Spustit audio