Od jihočeského Týna nad Vltavou se můžete vydat stezkou na Onen Svět. Najdete tam chatu s rozhlednou

9. únor 2022

U jedné z nejnižších českých rozhleden, na vrchu Semenec u jihočeského Týna nad Vltavou, začíná suverénně nejdelší naučná stezka u nás. Měří úctyhodných šedesát šest kilometrů a končí u podstatně vyšší Langovy rozhledny na Onom Světě, tedy na pomezí jižních a středních Čech.

Vedle rozhledny najdete na Onom Světě i stejnojmennou turistickou chatu. „Tuhle chatu postavil v roce 1940 Klub českých turistů, ale pro turisty byla v provozu jen chvilku, do roku čtyřicet osm, než ji zabavili komunisti. Potom sloužila pro uzavřenou rekreaci členů revolučního odborového hnutí,“ říká provozovatel ubytovny na Onom Světě Marek Kerner. „Já jsem se sem dostal před dvaceti lety na inzerát v Annonci, když ji začal pronajímat soukromý majitel,“ vysvětluje rodák od Slaného, který v kraji na pomezí Příbramska a Písecka od té doby zakořenil.

Sedíme v hale chaty a během povídání se díváme z okna na protější Langovu rozhlednu. „Tu jsem postavil v roce 2000 s kamarády,“ dodává k patnáct metrů vysoké stavbě. „Dřevo na stavbu jsme dostali z nedaleké vsi od pána, jenž zdědil lesy, které sázel jeho předek, majitel tamního zámku, Čestmír Lang. Bylo to jeho přání, abychom mu jménem rozhledny vzdali hold,“ popisuje Marek Kerner, jak vzniklo její jméno.

Kuriózní jméno celého kopce Onen Svět sahá ovšem do hlubší historie. „Kdysi se tu ukrývali evangelíci a lidé zezdola o nich říkali, že jsou oné víry,“ tvrdí Marek Kerner s tím, že tenhle Onen Svět se záhrobím nemá nic společného.

Langova rozhledna

Kopec Onen Svět je ale zajímavý ještě jednou věcí. Končí u něj nejdelší naučná stezka v Česku. Měří šedesát šest kilometrů, a i když není kdovíjak značená, stojí zato vybavit se mapou a na etapy si ji projít. Začíná u rozhledny Semenec nedaleko Týna nad Vltavou a prochází malebnými partiemi severní části Jihočeského kraje. A celá trasa má i symbolický rozměr. Na Semenci dávno před rozhlednou stávalo městské popraviště, zvané Na spravedlnosti. Zakončení stezky na Onom Světě je tak to nejpříhodnější, jaké může být.

Na Onen svět ale nemusíte jít pouze pěšky. Ke stejnojmenné turistické ubytovně a nedaleké Langově rozhledně lze dojet i autem a z místa si udělat vycházky po okolí.

autor: Filip Černý
Spustit audio