Od dob Saxany uplyne už 50 let. Největší potíže byly s krávou, vzpomíná Petra Černocká

27. říjen 2022

Zpěvačka a herečka Petra Černocká patří mezi lidi, kteří se snad ani neumějí mračit. To ale hned v úvodu s úsměvem odmítá: „Taky jsem někdy úplně bez energie a umím celou škálu emocí. Ale ty horší chvíle jsou schovaný na doma.“

Vypadá stále velmi mladistvě, stala se milovnicí brýlí, hlas se jí nemění a sociálním sítím nepropadla. „Já to nesnáším, ale moc mě baví se přes ty aplikace zdravit. To jsem se naučila,“ říká hrdě Petra Černocká.

Pyšná je také na svůj hlas, o kterém sice říká, že je směšný, ale odolává času a nemění se. „Já jsem jak Pepíček Zíma. Ten když to rozjede, tak je to pořád stejný. Takže posluchači ode mě uslyší píseň ve stejné tónině jako tenkrát. Ale je pravda, že obecně s věkem se hlas trochu houpe a klesá,“ vysvětluje vystudovaná zpěvačka operního zpěvu a klavíru.

Společně s dcerou, zpěvačkou Bárou Vaculíkovou, a nadanou vnučkou Olivií Coco nazpívaly píseň Čas Vánoc a plánují další spolupráci. „Plánujeme, ale už dlouho. Dcera mě urguje, kdy už se na to podívám a já se pořád k tomu nějak nemůžu dostat,“ kaje se zpěvačka.

Dívka na koštěti

Dívka na koštěti slaví 50

Všichni ji znají spíš jako herečku díky Saxaně, její osudové roli ve filmu Dívka na koštěti. Letos uplyne 50 let od premiéry. „Mě ta úspěšnost pořád překvapuje. Natáčelo se v Pardubicích a ti občané si to pořád pamatujou! Byly tam kašny jako dekorace, ale zvenku to vypadalo perfektně kamenně.“

Film je provázen řadou jedinečných triků, na tu dobu až nevídaných. Někdy se kvůli přípravám samotné natáčené značně protáhlo. „Tam bylo několik míst, kdy se to připravovalo opravdu dlouho. Nejhorší to bylo s tou krávou. Ta dělala potíže. Bylo to na Barrandově, kráva stála na zpevněném stupínku a dlouho, předlouho, jsme čekali, než ta kráva začala hrát to, co jsme chtěli. Ale tenkrát byl na to čas. A taky to tam znečistila,“ práskla představitelka Saxany.

Také ústřední píseň filmu zní, jak kdyby byla natočená před pár měsíci. „Musela jsem to dostat do trochu dospělejšího zpívání. Když si píšu písničky, tak je to spíš folk, mám ráda lidovky, ale ne dechovku a nerozumím jazzu.“

Alex Mynářová a Petra Černocká

Čím to, že volné pokračování Saxana – lexikon kouzel už nedosáhl takové slávy? Kolem výběru Saxany panují legendy. Proč si režisér Vorlíček vybral právě Petru Černockou? V rozhovoru také prozradila, že z okna neskákala ona a sádra na noze jí dala pocítit její první nedobrovolnou depilaci. Poslechněte si v pořadu Alex a host.