Ochutnejte šábesový barches, nezmeškejte festival Chaverut a židovská historie porcelánky Rosenthal

13. únor 2022

Chala, nebo barches? Jeďte s námi do Valašského Meziříčí. A kdo byl Philip Rosenthal?

Barches sladký i slaný

Znáte tu, jak rabín kárá šnorera: Nestydíš se, paní Grünfeldová ti dala celý barches a ty jí za to hážeš kameny do okna? – Omlouvám se rabi, ale to nebyl kámen, to byl ten barches!

Barches paní Grünfeldové byl možná už trochu tvrdý. To ale rozhodně neplatí o těch, které si nově můžete objednat na Židovské obci v Praze. Tam totiž obnovili přerušenou tradici pečení tohoto šábesového pečiva, a to hned ve dvou verzích: sladké i slané. Noemi Fingerlandová natáčela s vedoucí tamní restaurace Šalom Andreou Ernyeiovou.

Je nějaký rozdíl mezi chalou a barchesem? Jaké pečivo to vlastně je? Jak zní požehnání barchesu? A co přesně znamená? I na to se ptala Noemi Fingerlandová.

Chaverut 2022

V dnešním Šalomu už zaznělo několik hebrejských slov – chala, barches nebo mišpacha. A máme ještě jedno: chaverut, to znamená přátelství. Chaverut se totiž jmenuje i festival, který je tradičně věnován Izraeli a jehož 18. ročník začíná v neděli 20. února ve Valašském Meziříčí. Co všechno festival nabídne, zjišťovala Daniela Brůhová.

Proč je letos tématem festivalu Tóra? O čem bude na Chaverutu mluvit velvyslankyně Státu Izrael paní Anna Azari? A kde ho můžete sledovat i online? Poslechněte si místostarostku Valašského Meziříčí Zdislavu Odstrčilovou.

Židovský příběh bílého zlata

Už jste slyšeli příběh o bílém zlatu? Pokud ne, zajeďte do Pardubic, kde se v Muzeu Mázhaus právě otevřela výstava o německé porcelánce Rosenthal. Ta vznikla v německém Selbu na konci 19. století. Založil ji Phillip Rosenthal poté, co během pobytu v Americe zjistil, že malovaný porcelán je ve světě nedostatkovým zbožím. O osudu firmy i jejího zakladatele Philipa Rosenthala natáčela Terezie Jirásková s ředitelkou Muzea Mázhaus v Pardubicích Miloslavou Christovou.

Jaký byl první obchodní úspěch Philipa Rosenthala? Jak zacházel se svými zaměstnanci? Co se stalo s Rosenthalem ve 30. letech 20. století? A jak jeho syn vedl porcelánku po válce?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio