Ochranné obleky, obličejové štíty i rukavice jsou v posledních týdnech nezbytnou výbavou i u pracovníků pohřebních služeb

27. listopad 2020 14:25

V říjnu zemřelo v Česku nejvíc lidí za posledních patnáct let. Vyplývá to z evidence obyvatel Ministerstva vnitra. I když trend posledních dní naznačuje, že se situace začíná pomalu zlepšovat, pracovníci pohřebních služeb jsou stále obezřetní. Snaží se ubránit nákaze nemocí covid–19 i povinné karanténě po setkání s pozitivním člověkem.

Nákaza zaměstnanců pohřebních služeb nemocí covid – 19 by mohla paralyzovat pohřebnictví a tak se před ní chrání, co to jde. 

Michal Žoudlík z jindřichohradecké pohřební služby Charon rozepíná bílý igelitový vak, do kterého se ukládají zesnulí.

„My používáme bílé, ale dělají se samozřejmě v různých barvách. Zip a to ostatní se poté dezinfikuje,“ popisuje Michal Žoudlík.

Do stejných vaků teď balí všechny nebožtíky, kteří zemřeli s nemocí covid-19. Nejčastěji jejich těla přebírá v nemocnici.

„Oni je na odděleních rovnou uloží do vaků, takže my už manipulujeme pouze s těmi vaky. Vždycky je tam vydaný zákaz otevření, takže my už je neotevíráme, jsou dezinfikované, takže tak, jak jsou je uložíme do konečné rakve a zase znovu zadezinfikujeme,“ dodává Michal Žoudlík.

Zemřelí s nemocí covid-19 se dál neupravují ani neoblékají a do rakví se ukládají v igelitových vacích:

„Domlouváme se samozřejmě s rodinou, že oblečení mají připravené a my ho pokládáme na ten vak, aby ho měl zemřelý alespoň s sebou na tu cestu.“

Úmrtí přibývá

Letos v říjnu pozoroval i Michal Žoudlík nárůst počtu zemřelých. Ve srovnání s rokem 2018, kdy připravoval 21 pohřbů, to letos bylo jednou tolik. Zhruba polovina lidí, které v říjnu vyprovodil na poslední cestu, zemřela s nemocí covid – 19. Většinou v nemocnici.

Připravený je ale na případ, že by takový pacient odešel v domácím prostředí:

„Samozřejmě pro nás je potencionálně nebezpečnější rodina, která je pozitivní, než ten zemřelý. Takže do té rodiny bychom museli jet v ochranných oblecích se štíty a respirátory.“

Zvýšená bezpečnostní opatření teď platí i na správě pohřebiště a krematoria v Jindřichově Hradci. Do kanceláří se teď dostanou jenom lidé, kteří se předem telefonicky objednali.

„Jedná se především o sjednání pohřbů,“ vysvětluje vedoucí Hana Palusková s tím, že pronájmy hrobových míst, kolumbária nebo obalů na urny musí vzhledem k současné kritické situaci počkat přinejmenším do doby, kdy dojde alespoň k částečnému uvolnění.

„Hlavním důvodem, proč jsme k těmto opatřením přistoupili takto striktně, je snaha ochránit nejenom klienty, ale především i pracovníky pohřební služby a krematoria, protože ocitneme-li se v karanténě, tak to znamená vyřazení celého komplexu z provozu, což si vůbec nedovedu představit,“ říká Hana Palusková.

Šíření koronaviru se správa krematoria a pohřebiště snaží zabránit i pečlivou dezinfekcí povrchů ve smuteční síni po každém obřadu a jeho dezinfekcí ozonem na konci každého dne.

Spustit audio