Oceněním kvality Modrá vlajka se může chlubit 125 jadranských pláží

7. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

V letošní sezóně se může celkem 125 jadranských pláží pochlubit prestižním oceněním Evropská modrá vlajka. To uděluje od roku 1987 Nadace pro ekologickou výchovu při Radě Evropy.

Komise hodnotí každý rok čistotu, úpravnost a vybavení pláží, dále čistotu moře s velkým důrazem na ekologickou ochranu. Chorvatsko je do programu zapojeno od roku 1997. Největší počet, padesát, Modrých vlajek má Istrijská župa.

Slovák, který byl pohřešován od včerejšího rána, když se vydal z kempu u Staré Bašky na ostrově Krk na moře na gumovém člunu, byl nalezen mrtev. Muže překvapila bura, která převrátila jeho člun. Pomoci mu nemohl mu ani přítel, který jej viděl ze břehu.

V této souvislosti je na místě upozornění nepodceňovat buru. Jde o nárazový vítr, který přepadává přes pobřežní hory z kontinentu. Přichází náhle a odnáší plavce i loďky na otevřené moře.

Deset tisíc příznivců americké rockové hvězdy Lennyho Kravitze zaplavilo Zadar. Na začátek koncertu ale museli čekat. Kravitz, který do Zadaru cestoval autem z Černé Hory, se totiž zdržel kvůli požáru v okolí Dubrovníka a následně uvízl v koloně na jadranské magistrále.

Doprava

Kvůli dopravní nehodě na 67. kilometru dálnice A1 poblíž mýtnice Bosiljevo ve směru od moře na Split je doprava svedena do jednoho jízdního pruhu. Zvýšený provoz je hlášen v obou směrech dálnice A1, kolony před tunely Sveti Rok a Mala Kapela se ale netvoří. Kratší zdržení čekejte v blízkosti turistických center kvůli kolonám na Jadranské magistrále. Zvýšený provoz je také na hraničním přechodu Macelj, vytvořila se tam kolona dlouhá asi 700 metru.

Kurzy a ceny

Pokud potřebujete vyměnit peníze, nabízíme pro srovnání kurs Splitské banky. Za jedno euro tam dostanete sedm kun a 16 lip a za 100 českých korun 29 kun a 41 lip. Ceny benzínu a nafty se v síti čerpadel INA v porovnání se včerejškem nezměnily, za litr eurosuperu 95 zaplatíte devět kun a čtyři lipy, za litr eurodieselu devět kun a 46 lip.

Počasí v pátek 8. 8.

Zítra bude slunečno, místy oblačno. Odpoledne a večer jsou na severním Jadranu hlášeny místy deště s bouřkami. V Dalmácii bude slunečno, v noci na středním Jadranu místy deště nebo bouřky. Ranní teploty od 22 do 27, nejvyšší odpolední teploty zítra vystoupí k 30 až 36 stupňům Celsia. Teplota moře se bude pohybovat od 25 do 27 stupňů. Nejteplejší je moře u Zadaru a nově také v okolí Rovinje.

Předpověď pro jachtaře upozorňuje, že na severním Jadranu bude zítra po ránu bura o síle čtyři až 12 uzlů, u Velebitského kanálu dosáhne rychlosti až 18 uzlů. Bura bude i na středním a jižním Jadranu, v odpoledních hodinách se požene rychlostí až 16 uzlů. Viditelnost na moři bude 10 až 20 kilometrů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu