Obyvatelé Strmilova chtějí zachovat velký kulturní dům. Oprava může stát přes 100 milionů korun

18. leden 2023 08:40

Strmilov na Jindřichohradecku chystá rekonstrukci kulturního domu. Rozlehlý objekt vznikl v takzvané akci Z v 80. letech minulého století. A podobně jako další stavby z té doby je značně naddimenzovaný. Úvahy o jeho přestavbě, která může stát i více než sto milionů korun, odstartovala potřeba vyměnit kotel.

„Topení je na koks a je velice náročné objekt vytopit. Kvůli tomu jsme to vlastně celé začali řešit. Čeká nás výměna kotlů, ta investice je milionová, a teď kupovat nový zdroj topení a pak ho třeba měnit, protože vize bude jiná, je nesmysl,“ říká starosta Strmilova Martin Novák.

V anketě obyvatelé města rozhodli, že chtějí avantgardní stavbu zachovat. Radnice proto objednala za dva miliony korun projekt na její přestavbu.

Připravil ho Milan Špulák. „Prostor hlavního sálu je v podstatě přes tři patra a nenajde úplně uplatnění, takže jsme navrhli systém, kdy by se do hlavního objektu vestavěly takové modulové kontejnery, které vytvoří dvě nová podlaží. Vrchol střechy doporučujeme prosklít velkým světlíkem, aby se napumpovalo světlo i do těchto dvou podlaží,“ popisuje.

Čtěte také

Projekt má už radnice hotový, teď čeká na vhodnou dotaci. Podle předběžných odhadů totiž náklady na přestavbu přesáhnou 100 milionů korun. Strmilov proto potřebuje získat podporu ve výši alespoň 80 procent.

Stavět na etapy nebude možné. „Samotný objekt rozfázovat nejde, protože je tam bohužel taková technologie, která to nedovoluje. Může se stát, že třeba zrekonstruujeme kulturní dům a na kino už nebudou peníze. Nebo to přehodnotíme tak, že kino vlastně už nebudeme potřebovat, protože v kulturním domě bude možnost multifunkčního využití,“ dodává starosta.

Nový sál kulturního domu ve Strmilově by měl mít kapacitu pro přibližně 350 lidí. Ve vestavbě budou prostory určené zejména pro výuku.

Spustit audio

Související