Obyvatelé Soběslavi chtějí referendum kvůli výstavbě velkého logistického centra u dálnice D3

10. srpen 2021 12:15

Pomozte rozhodnout o budoucnosti našeho města. Tak zní apel spolku Naše Soběslav, který je proti vzniku průmyslové zóny u dálnice D3 na kraji Soběslavi na Táborsku.

Projekt počítá s logistickým centrem se skladovacími halami o rozloze přes sedm hektarů. Iniciátoři referenda se obávají, že to přinese velkou dopravní zátěž a snížení kvality života ve městě.

„Já si myslím, že to je záležitost, která přesahuje jedno volební období a dopad bude mít desítky let. Myslíme si, že u takto velkého projektu by lidé měli mít možnost se vyjádřit,“ říká člen petičního výboru Zdeněk Rux.

Nová zóna by měla navazovat na tu stávající, kde už několik firem sídlí. Podle původního plánu tam měly vzniknout čtyři výrobní a skladové haly s tím, že většina aut bude jezdit směrem k nedaleké dálnici D3.

Podle starosty Jindřicha Bláhy byl původní projekt pro město nepřijatelný. Investor po jednáních upravil některé parametry. Novou podobu projektu si lidé můžou prohlédnout na webových stránkách města.

Místo čtyř velkých hal má být v logistickém centru šest menších hal, zastavěná plocha ale stále zůstává na sedmi hektarech. Investor změnil i příjezdovou trasu do průmyslové zóny a snížil počty kamionů.

Čtěte také

Ani upravený projekt se ale řadě lidí nelíbí. Patří mezi ně pan Stanislav. „Jestli tam budou nějaké sklady, je to na houby, je to škoda,“ uvádí. Podobný názor má i paní Žaneta. „Myslím, že to je pěkná blbost, protože to zničí krajinu, bude to tu samý beton a Soběslavi to vůbec nepomůže,“ vysvětluje.

Průmyslová zóna má ale i své zastánce. Například Renatu, která si od projektu slibuje vznik nových pracovních míst. „Bylo by to potřeba, přínosy v tom vidím,“ dodává.

Iniciátoři referenda sesbírali potřebný počet podpisů a návrh na jeho vyhlášení předali radnici. Město ho vrátilo předkladatelům. Podle starosty Jindřicha Bláhy je třeba doplnit některé informace. „Nebyly tam uvedeny případné budoucí náhrady ze strany města, pokud by došlo k omezení podnikatelských záměrů. Tohle je zásah do práv vlastníků pozemku. Pokud by zastupitelstvo mělo návrh schválit a určit termín, mělo by znát náklady, které by s tím mohly být spojeny,“ připomíná.

Podle iniciátorů referenda je ale obtížné případné škody kvalifikovaně odhadnout. Obrátili se proto na krajský soud, který rozhodne, zda je požadavek  města na doplnění informací oprávněný.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související