Obyvatelé Smrkovic u Písku nesouhlasí s rozšířením skládky odpadu. Městská společnost musela projekt pozastavit

1. červen 2023 08:24

170 obyvatel Smrkovic u Písku nesouhlasí s rozšířením části nedaleké skládky Vydlaby, kterou provozuje městská společnost Odpady Písek. Lidé se obávají, že se jim kvůli navýšení kapacity recyklační plochy ke zpracování stavebních a dřevěných odpadů sníží kvalita bydlení. Napsali proto připomínky k dokumentaci EIA, a tím proces pozastavili.

„Z té dotřiďovací linky slyšíme neustále hluk, jak to tam hučí, tak čekáme další rány, další prach, další hluk,“ svěřuje se se svými obavami obyvatelka Smrkovic Martina Poživilová.

Přidává se k ní Hana Abera, která v této písecké místní části také bydlí. „To nevíte, co tam vlastně jde do vzduchu. A rozhodně se nám tím rozšířením zhorší doprava,“ podotýká.

Podle dokumentace k záměru se může s navýšením kapacity recyklační plochy zvýšit počet jízd aut až o 45 denně. To ale písecký starosta Michal Čapek odmítá. „Že by se tam vozilo víc odpadu, to nepředpokládáme. Kde by se ten odpad bral? Ten už je tam navážen a buď se dá do skládky bez dalšího využití, nebo se zrecykluje a využívá se opět pro potřeby skládky, ten materiál se dál neprodává,“ uvádí.

Čtěte také

Opoziční zastupitel Jaroslav Krejča si myslí, že Smrkovice nejsou z pohledu dopravní infrastruktury připravené na případný nárůst dopravy. „Pakliže se nevyřeší obchvat Smrkovic pro nákladní a tranzitní dopravu, tak je nesmysl rozbíhat další projekty. Proč by Smrkovičtí na tom měli být biti a co z toho budou mít?“ říká.

Jednatel společnosti Odpady Písek Jakub Šimoník připouští zvýšení emisí v ovzduší kvůli rozšíření recyklační plochy. Tato varianta je ale podle něj lepší než skládkování odpadu, který by se dal zrecyklovat. „Emise přibydou na recyklační lince, ale ubydou v té stávající skládce. Nakládání na recyklační lince se samozřejmě nějakým způsobem navýší, ale na druhou stranu ubyde zase nakládání na skládku, takže z hlediska ekologie je lepší varianta, když se ten odpad nemusí ukládat do země,“ dodává.

Společnost Odpady Písek musí teď dokumentaci k posouzení vlivu záměru na životní prostředí doplnit a potom ji znovu předložit na ministerstvo životního prostředí. Další připomínky veřejnosti můžou celý proces znovu prodloužit.

Spustit audio

Související