Obyvatelé Ševětína dali v referendu zelenou stavbě nového kamenolomu

13. říjen 2021 15:05

O budoucnosti těžby v kamenolomu v Ševětíně na Českobudějovicku je po víkendovém referendu jasno. Zhruba 60 procent hlasujících vyslovilo svůj souhlas s tím, aby těžařská firma opustila stávající ložisko a vybudovala nový lom spolu s novou drtící linkou dál od městyse.

Společnost Kámen a písek tak může požádat o důležitou změnu územního plánu. Odpůrci těžby výsledek respektují. Budoucí vývoj ale chtějí dál bedlivě sledovat.

„Je to pro nás silný výsledek. Jsme rádi, že jsme dokázali občany přesvědčit, že to myslíme dobře, že chceme být dobrým sousedem,“ říká jednatel společnosti Kámen a písek Pavel Fučík.

„My jsme připraveni podepsat memorandum, ve kterém všechny naše kroky, které jsme před referendem slíbili, stvrdíme a podepíšeme se zástupci městyse. Hned v dalším kroku chceme podat žádost o změnu územního plánu,“ dodává. Tři až čtyři roky podle něj potrvá rekultivace stávajícího ložiska a výrobní linky a přesun do nového lomu.

Vedení Ševětína výsledek referenda přivítalo. Zastupitelé městyse už dříve vyjádřili přesunu těžební linky a lomu podporu. Podle nezávislé starostky Romany Hajské bude teď nejdůležitější, aby se firma Kámen a písek smluvně zavázala, že splní všechny předem deklarované sliby. Jedním z nich je třeba přeměna stávajícího lomu na přírodní lesopark.

Čtěte také

Poté může začít zdlouhavý proces změny územního plánu. „Byli bychom rádi, pokud bychom to stihli do komunálních voleb. Aby tohle zastupitelstvo, které dostalo mandát změnu provést, tak učinilo,“ uvádí Romana Hajská.

Proti výstavbě nového ložiska už dříve vznikla petice, kterou podepsalo přibližně 400 lidí. Vadí jim hlavně hluk a prašnost spojené s provozem kamenolomu. Její iniciátor Bohuslav Kubeš byl také členem výboru pro přípravu referenda.

Podle jeho slov mu teď nezbývá nic jiného než výsledky respektovat. Vývoj chce ale dál pozorně sledovat. „Referendum prokázalo, že problémy spojené se zpracováním kamene a jeho skladováním netrápí jen několik jedinců, když se čtyřicet procent občanů jasně vyjádřilo proti umístění nové technologické linky a prodlužování provozu současné drtící linky,“ připomíná.

Firma Kámen a písek bude potřebovat také změnu územního plánu města Lišov. Právě v jeho katastru by se měla převážná část nového lomu s drtící linkou rozkládat.

Spustit audio

Související