Obyvatelé Budějovic spotřebují ročně šest milionů kubíků pitné vody. Před rokem 1989 to byl dvojnásobek

18. srpen 2019

Čtvrtinu veškeré pitné vody pro České Budějovice dodává úpravna v Hrdějovicích. Areál navštívil redaktor Zdeněk Zajíček, kterého zajímalo, kolik se každým rokem spotřebuje v krajském městě vody, jestli spotřeba stoupá a také například to, odkud vůbec voda pochází.

Ve chvíli, kdy člověk stojí nad 300 metrů hlubokým vrtem, ze kterého proudí voda do úpravny a odtud pak putuje coby voda pitná do Českých Budějovic, napadne ho otázka, kde se ta voda v té hloubce vzala. To se tam vsákla postupně z dešťů, nebo je tam nějaké uzavřené jezero z dob prehistorických?

„Podle některých teorií je tady tisíce let, podle jiných stovky let a podle jiných ještě kratší dobu,“ odpovídá Jiří Lipold, technický ředitel vodohospodářské společnosti Čevak.

Dala by se pít i bez úprav?

Co se tedy s touto hlubinnou vodou děje před tím, než nám poteče z kohoutku? Mimochodem, dala by se pít i bez úprav? „To by se sice dala, v zásadě tam nejsou žádné škodlivé látky, ale železo a mangan. Neodpovídá stávajícím předpisům, ale pitná by byla, samozřejmě,“ upřesňuje Jiří Lipold.

V interiéru hrdějovické úpravny vody najdete nádrže, u kterých máte pocit, že v nich voda vře, a velké bazény, v nichž je voda na první pohled klidná, to jsou usazovací nádrže.

Voda se nejprve provzdušní, pak se do ní dávkuje vápenné mléko, po usazení projde závěrečnou filtrací a antibakteriálním ošetřením. Pak už opustí areál jakožto plnohodnotná pitná voda. Odtéká jí odtud takto 45 až 50 litrů za sekundu, ročně 1,4 milionu kubíků.

Čtěte také

„České Budějovice potřebují za rok šest milionů kubických metrů vody, což je o polovina toho, co se spotřebovalo před rokem 1989. Je odraz toho, jak se k té vodě chováme, jako k cenné surovině, kterou musíme chránit a nakládat s ní úsporně,“ doplňuje Jiří Lipold.

Kdyby se toto množství vody potřebné na jeden rok vylilo na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. o rozloze jednoho hektaru, pak by kvádr z této vody sahal do výšky 600 metrů. To je, jako kdyby tam stálo devět Černých věží nad sebou ale po rozloze celého náměstí.

Kromě úpravny vody v Hrdějovicích stojí poblíž krajského města i úpravna vody v Plavu. Ta pokrývá pro České Budějovice tři čtvrtiny roční potřeby pitné vody. Vlastní vrty a úpravny vody mají i oba velké českobudějovické pivovary a krajská nemocnice.

Spustit audio

Související