Obří skály prý stvořila soutěživost dvou jesenických gigantů

1. březen 2016

Vypadá to, jakoby dávní obyvatelé Moravy nebo Slezska chtěli vybudovat kamennou hradbu proti svým sousedům. Hradba postupně zvětrala a rozpadla se na jednotlivé skály. V jednom místě, však zůstala přece jen trošku zachovaná a právě tomu místu pod vrchem Šeráku dnes říkáme Obří skály.

Ostroh Obřích skal je skutečnou dominantou kraje nad Ramzovským sedlem. Obří skály jsou vlastně pobočným vrcholkem Šeráku, který dosahuje nejvyšší výšky 1082 metrů. Nachází se na západním úbočí hory a zejména při pohledu z jesenické strany hor skutečně může připomínat zbytek jakési hradby.

Není se co divit, že je tento útvar provázen hned několika pověstmi. Podle té, kterou v osmdesátých letech zaznamenal náš někdejší rozhlasový kolega a spisovatel Oldřich Šuléř, má skalní bradlo na svědomí obr jménem Amík. Ten se údajně vsadil s obrem ze sousedství, kdo že dál dohodí obrovský skalní blok. Amík hodil skálu daleko, ale jeho soused hodil ještě dále. Vzniklo tak vysoké skalní bradlo, ale Amíka to naštvalo a tak Obří skály rozsekl vejpůl a tak zůstaly do dnešních dnů.
Novodobá jesenická pověst zase tvrdí, že Obří skály jsou vlastně hřbetem draka, který se zde usadil a kterého prý místní lidé přeškolili na vegetariána. Draka prý v kámen proměnil kouzelník z Číny, který sem přijel s turisty.

Ve skutečnosti jsou však Obří skály tvořeny staurolitickým svorem, díky jehož zvětrávání vznikly z někdejší pevné skály mrazové sruby pitoreskních tvarů. Největší výška skal dosahuje až 16 metrů a pozorné oko návštěvníka zde odhalí hřiby, žlábky, pokličky či skalní okno.
Zajímavé je, že do sedmdesátých let byly Obří skály téměř neznámé. Kolem bradla rostl hustý les, který zabraňoval výhledu ze skal i pohledu na ně. Vše změnila větrná smršť a rozsáhlý polom, který skály obnažil a opět je ukázal turistům.

Pohled na Obří skály z Ramzové

To slovo opět zde má své opodstatnění. V dobách před II. světovou válkou totiž Obří skály turisté znali a zastavovali se zde cestou k Jiřího chatě na Šeráku. Dochovala se dokonce pohlednice, která místo zobrazuje. Patrně za II. světové války skály zarostly a upadly v zapomnění.
Po jejich znovuobjevení zaznamenali turisté velmi rychle také krásný výhled do kraje, který skaliska nabízejí. Zejména Jesenicko je odsud jako na dlani, k zahození však není ani pohled do sedla Branné a na protější hřeben Rychlebských hor.

I proto zůstal les kolem skal doposud nevysazený. Jeseníky tak mají další dominantu, ke které se dá vydat i po turistických značkách. Z Ramzové sem vede, zelená údolím Vražedného potoka, z Horní Lipové pak modrá značka. Cyklisty se zavede značená cyklotrasa a pro milovníky lezení zde existují desítky různých cest.

autor: kbz
Spustit audio