Obrazy, jimiž se Petra Podzimková snaží nahlédnout pod povrch, doplněné poezií uvidíte v rozhlase

7. září 2021

Odrazy do dna. Tak zní název výstavy obrazů Petry Podzimkové, kterou můžete navštívit v galerii Českého rozhlasu České Budějovice po celé září. Jednotlivá díla spojují odstíny modré barvy a častý motiv vodní hladiny.

„Převažující náměty v mé tvorbě jsou odrazem přírody, ale i světa, který nás obklopuje. Mé obrazy jsou ale o mých pocitech, aktuálním rozpoložení a vnímání. Jsou v nich ukryté příběhy mého nitra konfrontované s realitou. Některé obrazy stojí hlavně na hře barev,“ říká Petra Podzimková.

Nejčastěji maluje akrylovými barvami, oblíbila si ale také suché pastely či akvarel. „Malování je mým velkým koníčkem a relaxací. Maluji od dětství, ale nejvíc jsem se mu začala věnovat po rozvodu, kdy jsem si začala dělat čas sama pro sebe,“ vypráví.

Název výstavy může podle ní evokovat představu, že ne vždy se podaří ode dna odrazit. Sama ale nabízí jiný úhel pohledu: „V životě jsem zažila několik pádů i pocity ohrožení vlastního života, a tak to odrážení ode dna znám dobře. Nicméně Odrazy do dna jsou spíše výrazem právě možné změny perspektivy vnímání a pohledu na věc, na život a realitu. Často nám povrchní vnímání světa, které je pro náš současný svět zaměřený na výkon tak typické, neumožňuje podívat se pod povrch, pod hladinu. Svou tvorbou bych chtěla právě tuto bránu k vnímání světa z jiné perspektivy alespoň částečně otevřít.“

Její obrazy zároveň také doprovází vlastní poezie. „Napadlo mne, že slova mohou obrazy oživit a dát jim další rozměr,“ vysvětluje s tím, že psaní je jedním z jejích dalších koníčků.

Petra Podzimková se žije ve Vrábči u Českých Budějovic. Je jí 38 let a má dvě děti ve věku 8 a 10 let.  Vystudovala střední pedagogickou školu, vyšší odbornou školu sociální a dále etiku v sociální práci a arteterapii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V současnosti pracuje v projektu ministerstva práce a sociálních věcí, který je zaměřený na rodinnou politiku.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.