Oborou vimperského zámku budou opět procházet lidé. Město obnoví síť stezek

11. leden 2023 12:03

Přes oboru vimperského zámku už by si mohli brzy zkracovat cestu místní lidé. Turistům pak nabídne netradiční pohled na zámek i další místo k procházkám a relaxaci. V zámecké oboře dřív existovala síť stezek, kterou se teď chystá město obnovit.

„Nejenom, že se nacházíme na hraně samotné obory, ale zároveň stojíme vedle Horního zámku, který býval středověkým hradem. A dá se to krásně poznat, protože po naší levé ruce je ve skále vidět vytesaný hradní příkop,“ ukazuje kastelán státního zámku Vimperk Vojtěch Brož z obory, kde by v budoucnu měly vést stezky.

V oboře se pohybuje po pozůstatku skály, která tvoří vnější stranu příkopu. „Je to takový nenápadný, v lesíku schovaný pahrbek, ale pro nás nesmírně zajímavý. Když jsme se podívali na prameny, které máme k historii zámku, hlavně na plány, mapy, letecké a historické fotografie, zjistili jsme, že se vedle zámku rozkládala obora, kterou nedokážeme úplně přesně datovat. Jednoznačně ale víme, že v roce 1835 tady už byla,“ říká.

Obora klesá k městu po strmém srázu, dál od zámku má drobný sklon. V době vegetačního klidu je z ní vidět do dálky, součástí jsou různé kamenné útvary. „Nemůžeme si ji představovat třeba jako zámecký park v Třeboni, je to romantická obora, to znamená, že měla připomínat přírodní terén,“ dodává Vojtěch Brož.

Čtěte také

Přírodní charakter stezek chce město zachovat. „Jediná větší technická úprava bude v současném opěrném tarasu v ulici Pivovarská, kde vybudujeme schody, aby se dalo vystoupat pod zámecký a skalní ostroh a vejít na stezku. Nechceme budovat žádné dlážděné chodníčky, nic takového, chceme oboře ponechat původní přírodní charakter,“ popisuje starostka Vimperku Jaroslava Martanová.

Už se podařilo zprůchodnit úsek mezi Černou bránou a Dolní baštou, ten by měl v budoucnu společně s oborou tvořit celou stezku kolem opevnění. „Je to určitě zajímavé, protože poměrně dost velká část zůstala zachována. My jsme v posledních asi šesti letech dělali dílčí opravy a chtěli bychom to návštěvníkům přiblížit a představit,“ dodává starostka.

První návštěvníky by mohla obora vimperského zámku přivítat v příštím roce.

Spustit audio

Související