Oblíbená Fritschova stezka u Boršova nad Vltavou je poničená a kvůli drolící se skále i nebezpečná

13. červenec 2022 14:57

Některé jihočeské obce se stále potýkají s následky silných dešťů a bouřek, které zasáhly kraj před dvěma týdny. Voda se prohnala i Boršovem nad Vltavou na Českobudějovicku. Poničila například Fritschovu stezku, která vede po pravém břehu řeky proti proudu směrem na Dívčí kámen.

Vedení obce teď řeší, jak na turisticky oblíbené trase zajistit bezpečnost. V jednom z úseků se kvůli podmáčení drolí zvětralá skála. „Jak to voda podmáčí a teče do spár ve skále, tak pochopitelně skálu čím dál více rozebírá, takže hrozí pád kamení,“ ukazuje starosta Boršova Jan Zeman.

Vstup na Fritschovu stezku je na vlastní nebezpečí. „Je tam spousta splaveného drobného kamene. A vedle toho, že padají drobné kameny, padají samozřejmě i ty větší. Kdyby nám takový sklouzl na hlavu, tak je s námi konec,“ popisuje Jan Zeman.

Fritschova stezka u Boršova nad Vltavou je po silných deštích poničená

Obec ale podle něj nemůže problém vyřešit. „Je to poměrně složité, protože by se musel dělat hydro-geologický posudek, následně by se muselo získat povolení ke kácení stromů, pak by se muselo najít nějaké projekční řešení, jak to udělat, a tohle je samozřejmě mimo finanční možnosti naší obce. Říkám otevřeně, že toto bychom dohromady nedali,“ uvádí.

Ročně podle vedení obce na Fritschovu stezku přijde zhruba 25 tisíc turistů. Letos navíc návštěvnost ještě vzrostla díky nové cyklostezce, která vede z Boršova do Plané.

Cyklostezku, která je v provozu teprve necelé dva měsíce, ale silné deště poškodily také. „V určité části podemlely cyklostezku spodní vody, sebraly veškeré oplocení, dlažbu. Je to celé rozebrané, propadlo se i zábradlí,“ potvrzuje starosta Plané Tomáš Pintér.

Opravu stezky teď řeší i firma, která ji ještě před několika málo měsíci budovala. Cyklisté ale úsekem projedou takřka bez omezení a s uzavírkou se podle Tomáše Pintéra nepočítá ani během plánované rekonstrukce.

Spustit audio

Související