Objev jihočeských vědců může v budoucnu prodloužit lidem život

19. duben 2013

Většina soudobých vědců považuje zmrazování lidských těl za šarlatánství či koketování se seriózní vědou. Výzkum jihočeských vědců posunul hranici kryoniky o kousek dál. Prodloužit lidský život zmražením už nemusí být jen science fiction.

Myšlenka zachovat člověka na věčnost není mezi lidmi nic nového. Zatím se ale její realizace uskutečnila jen ve vědecko-fantastických filmech. Vyluštění tohoto rébusu může uspíšit výzkum jihočeských vědců.

Za vším jsou statisíce hodin práce, ale i štěstí. Jak říká skromně Vladimír Košťál, jde vlastně jen o několik triků, které zkoušejí na malých tropických muškách a jim příbuzných octomilkách. Jihočeští entomologové se snaží neustále snižovat tělesnou teplotu u octomilek a prodlužovat čas, ve kterém jsou schopny v tomto stavu udržet se při životě.

Jejich cílem je také u tohoto hmyzu dosáhnout teploty mínus stodevadesát stupňů Celsia – tedy teploty tekutého dusíku, při které se dá uvažovat o jeho zachování v nezměněném stavu navěky. Tento návod může být posléze zásadní při využití zmražování živého materiálu i u lidí.

Maximum kryoprezervace u lidí je zamražení spermií, vajíček nebo vaječníků, což se využívá při asistované reprodukci. I když se to na první pohled nezdá, člověk má s octomilkou kupodivu něco společného. Tato spojitost hraje velmi důležitou roli při tomto výzkumu. Na jeho základě by se u lidí mohly v budoucnu zmrazovat i složitější tkáně.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka