Obecní pec v Úsilném na Českobudějovicku má za sebou premiéru

1. květen 2022

Na začátku byla zahraniční inspirace. Starostovi Úsilného Pavlu Kašpárkovi se totiž zalíbilo, že v cizině viděl pece, kam si lidé mohou přijít se svým těstem a při čekání si popovídat se sousedy. 

„Když jsme budovali naše komunitní centrum, byl jsem přesvědčen, že taková pec by mu moc slušela," vysvětluje Pavel Kašpárek původ nápadu, který se nakonec podařilo přivést k životu. I díky velké pomoci a podpoře známého jihočeského pekařského nestora Augustina Sobotoviče, který léta pekl chleba a placky v obecní peci v Lenoře i jinde v kraji. A právě on pomáhal při premiérovém pečení v Úsilném.

Zapojily se i místní ženy, které se chystají získané zkušenosti využít i při dalších pečeních. Jak potvrzuje jedna z nich, Lea Brůžková, je to rozhodně zajímavé zpestření života v obci.

„My už ale máme u nás tolik nejrůznějších akcí, že pro další pečení chleba v obecní peci budeme hledat termín docela těžko," přiznává se smíchem mladá žena. Na odbyt šel nejenom chleba, ale i česnekové placky a na závěr v rozpálené peci upekli i maso, které místní i návštěvníci skutečně ocenili. 

A je sympatické, že se do pečení zapojily především ženy. Možná, že příklad z malé vesnice Úsilné na Českobudějovicku, která má na pět stovek obyvatel, může inspirovat i další obce. 

V Dámské jízdě vás čeká i telefonická soutěž o Švédskou kuchařku nebo medové rady v seriálu Pomáhejme si od Vlasty Kořenské z Prachaticka. 

Připravila Mirka Nezvalová.

Spustit audio