Obec Svatá Maří zaujala svým místem pro odpočinek na návsi, zvítězila v soutěži Jihočeského kraje

21. červenec 2021 16:49

Místo pro odpočinek na návsi, památník obětem holocaustu a hasičská zbrojnice. Tyto tři projekty bodovaly v soutěži s názvem Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje. Vítězem se stala obec Svatá Maří na Prachaticku.

Vesnice zaujala porotu vybudováním místa pasivního odpočinku na návsi. „Myslím, že tento projekt je hezkou ukázkou toho, jak program obnovy může fungovat a jak můžou vznikat místa, která podpoří společenský život v obci,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba.

Podle náměstka hejtmana Pavla Hrocha se do soutěže přihlásilo rekordních 57 obcí s více než 150 projekty. Finalisty osobně s dalšími členy poroty navštívil. „Ve Svaté Maří byl dům ve špatném stavu, oni ho zbourali a udělali tam tohle komunitní místo. Je to taková pergola, která ale má zachované sklepení, je k tomu i krásná parková úprava,“ popsal.

Památník obětem holocaustu v městysu Stádlec na Táborsku

Druhé místo získal městys Stádlec na Táborsku s projektem památníku obětem holocaustu. Na třetím místě se umístila Nová ves na Písecku s obnovou hasičské zbrojnice.

Do soutěže se mohly přihlásit obce, které díky Programu obnovy venkova Jihočeského kraje stavěly školská nebo kulturní zařízení, sportoviště, hasičské zbrojnice, kaple nebo upravovaly veřejná prostranství.

Vítězná obec dostane od kraje 150 tisíc korun. Za druhé místo půjde 100 tisíc a za třetí 50 tisíc. „My ještě ani nevíme, na co ty peníze bude moci použít, vyhodnotíme to určitě na zastupitelstvu a možná bychom mohli dát prostor i místním, kdyby chtěli někde něco zkulturnit,“ komentoval starosta Svaté Maří Pavel Mráz.

Jihočeský kraj dává do programu obnovy venkova téměř 100 milionů korun ročně. Letošní soutěž nahradila tradiční Vesnici roku, která se kvůli koronaviru neuskutečnila. Slavností vyhlášení cen je v plánu na konci září.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související