Obec Kváskovice existuje už bezmála 700 let, ale až teď získala svůj vůbec první znak

7. srpen 2021 08:22

Hvězdy, obilné klasy i věž novodobého hradu Švecburg se objevují na úplně novém znaku Kváskovic na Strakonicku. Obec ho má poprvé v historii a v sobotu oslaví jeho zisk na místním hřišti.

Na oslavu nového znaku a vlajky zazpívá místní ženský sbor Ruměnky i dvě nové písně. „Máme cílené písničky na tuhle akci, které jsme si vymysleli. Jedna se jmenuje Prapor náš a pak máme písničku, která už je takovou místní hymnou,“ říká zpěvačka Marcela Chylová.

Kváskovice mají svůj znak úplně poprvé v historii. „Obce kolem už také něco mají, tak jsme si říkali, že by to mohlo místní dát trochu dohromady, že bychom mohli mít něco, na co bychom byli hrdí, něco vlastního, co by obec identifikovalo,“ vysvětluje starosta Jan Chyla.

Návrhy znaku vytvořil pro Kváskovice heraldik Jan Tejkal. A pomohli ho doplnit místní obyvatelé. „Občané měli nějaké připomínky, třeba aby se tam ukázal Švecburg a něco z myslivecké tradice. On nám ochotně vyhověl a vytvořil další sérii znaků, z nichž se pak definitivně vybíralo. Se silnou převahou vyhrál znak, který dnes už máme i schválený od parlamentu,“ doplňuje starosta.

Kromě věže novodobého hradu Švecburg jsou na znaku i další prvky, které obec charakterizují. „Ty tři klasy odkazují k tomu, že se tady lidé zabývali zemědělstvím. Pak je použito pět hvězdiček, které symbolizují kapličky a boží muka, a ještě je tady lovecká trubka, která znázorňuje tradici myslivosti,“ ukazuje Jan Chyla.

Spustit audio

Související