Obec Kestřany u Písku stále nemůže opravit objekt bývalého hotelu Kestřanka

19. červenec 2013

Obec Kestřany dodnes nesmí bývalý hotel Kestřanka nijak přestavovat ani žádat o dotace. A to ho téměř před dvěma lety řádně vydražila a zaplatila. Chátrající hotel připomínající spíše vysokohorský komplex stojí u hlavní silnice z Písku na Strakonice.

Obec Kestřany čeká na to, až Exekutorský úřad vymaže pohledávky věřitelů, kterým dlužil původní majitel hotelu. Exekutorský úřad ale argumentuje tím, že tyto pohledávky, tedy zástavní právo, obec nijak neomezují. Dokud Český rozhlas Exekutorský úřad neoslovil, byl výsledek v nedohlednu.

Jak se totiž vedení obce Kestřany přesvědčilo na Odboru výstavby a územního plánování města Písku, tak jednoduché, jak to předkládá Exekutorský úřad, to není. Podle aktuálního výpisu z katastru má na objekt Kestřanky stále zástavní právo 11 věřitelů. A všech těchto 11 věřitelů by musela obec obeslat a přesvědčit je, aby souhlasili se záměry obce. Proč by ale obec, která hotel řádně vydražila a zaplatila, měla řešit problémy plynoucí ze závazků předchozího majitele?

Přesto se vedení obce o souhlas věřitelů pokusilo, ale někteří jsou, podle vyjádření starosty Kestřan Lubomíra Málka těžko dohledatelní, a tak obci Kestřany nezbývá než čekat, dokud Exekutorský úřad nenařídí nové jednání, při kterém by byli věřitelé vypořádáni.

Exekutorský úřad vysvětluje zdlouhavost procesu tím, že proti původnímu usnesení, podle kterého měli být věřitelé vyplaceni, se jeden z nich odvolal. V květnu letošního roku tedy Krajský soud v Plzni doporučil Exekutorskému úřadu nové jednání. Pokud by vstoupilo v platnost, tak by byla Kestřanka bez zástavy. Ale až do července se nic nedělo, obec Kestřany dokonce o tomto vyjádření krajského soudu nebyla Exekutorským úřadem spravena vůbec. Tedy až do té doby, než se o celou situaci začal zajímat Český rozhlas.

Bývalý hotel Kestřanka v obci Kestřany

Exekutory jsme kontakotvali 12. července v dopoledních hodinách a už večer téhož dne zaslal Exekutorský úřad obci Kestřany vyrozumění o tom, že nové jednání bude za tři týdny, 7. srpna letošního roku.

autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.