Obchodní školu v rakouském Gmündu u hranic studuje osmdesát Čechů

Děti z Jihočeského kraje dojíždí na střední školy i za hranice. Jen na obchodní škole v příhraničním rakouském Gmündu, pár set metrů od Českých Velenic, jich studuje osmdesát.

Škola je zdarma a němčinu se české děti učí s českými učiteli v nultém ročníku, aby se v prváku mohly přidat k rakouským spolužákům. Podmínkou přijetí na školu v Gmündu jsou studijní předpoklady, základy německého jazyka a odolnost.

„Když české děti absolvují přípravný ročník, vybírají si pak obor obchodní akademie s maturitou nebo obor obchodní škola, který končí výučním listem. Nabízíme také učební obor, který bychom mohli česky nazvat kuchař-číšník,“ vysvětluje Eliška Schönová, která učí češtinu i němčinu.

V budově školy zaujmou na mnoha místech křesla a sedací soupravy. „Tady studenti odpočívají, když mají volnou hodinu, nebo se i učí, píší domácí úkoly. Je to takové pohodlnější než celý den v lavici,“ ukazuje Eliška Schönová.

Mezi české žáky patří Kryštof z Tábora, kterého na nápad studovat rakouskou školu přivedli rodiče. „Poté, co jsem navštívil různé školy v Čechách a porovnal úroveň, rozhodl jsem se jít to zkusit sem. Absolvoval jsem nultý ročník a pak už by se ani nevyplatilo vracet zpátky do Čech, takže jsem zůstal. Předpokládám, že v Rakousku budu studovat i dál,“ říká.

Blízko to má do Gmündu Kristýna z Českých Velenic. „Mně se hlavně líbilo, že tu mohou Češi studovat zadarmo. Líbil se mi nultý ročník s němčinou a to, že se naučím pořádně jazyk. Myslím, že teď po pěti letech zvládám němčinu dobře,“ komentuje.

Čeští studenti se shodují, že základy německého jazyka stačí pro úspěšné zvládnutí nultého ročníku. „Tam jsme byli jenom mezi Čechy a bylo to docela snadné. Horší jsou první měsíce v prvním ročníku, než si člověk zvykne na to, že je mezi rakouskými studenty, že celé vyučování probíhá v němčině a nikdo na vás nebere ohled. Určitě se to ale dá zvládnout. Já rozhodně nelituji, že jsem se pro tuto školu rozhodla,“ dodává Anežka z Jindřichova Hradce.

autor: pfr
Spustit audio