Občerstvení z koryta starého stromu. V malé obci nedaleko Telče vznikl samoobslužný bar

18. červenec 2022 17:11

Dát si vychlazené pivo nebo limonádu teď můžou turisté nedaleko Telče. V malé obci Borovná vznikl samoobslužný bar. Nejbližší hospody a restaurace jsou totiž minimálně čtyři kilometry daleko.

Občerstvení ze samoobslužného baru si vybrali například pan Josef s paní Petrou, kteří na dovolenou k Telči přijeli z Prahy. „Jsme tady na výletě, máme žízeň a dozvěděli jsme se, že nejbližší hospoda je ještě asi čtyři kilometry daleko, takže tohle nám přišlo úplně vhod. Ještě jsme to nikde neviděli, a to cestujeme docela dost,“ říká Josef.

Právě to, že v blízkém okolí nebyla žádná možnost občerstvení, bylo impulsem pro Barboru Vojtovou, která spolu se svým přítelem bar vybudovala. „Říkali jsme si, že by to nemusel být špatný nápad udělat tady nějakou osvěžovací stanici. Inspirovala jsem se v Rakousku, kde také měli takové koryto,“ vypráví.

Samoobslužný bar, Borovná u Telče

Ve vyřezaném kmeni stromu si tak lidé můžou vybrat z alkoholických i nealkoholických nápojů. Vlastní příběh má také samotný strom, z kterého je bar vytvořený. „Kmen je přes sto let starý, je to kmen starého smrku, který vyrostl nedaleko. Strom zažil císaře pána, obě světové války, takže už v sobě má nějakou historii, nějaký příběh,“ líčí Barbora Vojtová.

Zakladatelé samoobslužného baru už zjistili první ztráty, nejsou ale příliš vysoké. „Už jsme udělali párkrát takovou inventuru, abychom zjistili, jestli to není vysloveně provar. V důvěře v zodpovědnost lidí jsme si mysleli, že bude všechno v pořádku. No, tak zatím jsme asi 250 korun v minusu,“ říká Barbora Vojtová.

Podobné bary najdou lidé na Vysočině také na Žďársku. Lesní a luční bar tam provozuje od loňského roku hotel Skalský dvůr. Podle jeho ředitele Michala Nešpůrka za dobu fungování museli řešit jedno vykradení. „Zřídili jsme fotopasti. Udělali jsme preventivní opatření a od té doby je zatím klid, tak věříme, že to tak zůstane,“ dodává.

Ve všech zmíněných barech je navíc možné kromě hotovosti platit i bezkontaktně pomocí QR kódu.

autor: Daniela Brychtová
Spustit audio

Související