Občanské sdružení Proutek rozšířilo možnosti chráněného bydlení na Jindřichohradecku

16. červen 2010

V Jindřichově Hradci představilo v úterý občanské sdružení Proutek nové chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením. Jedná se o dva byty ve Václavské ulici, které jsou určené pro šest osob.

Chráněné bydlení občanského sdružení Proutek na Jindřichohradecku se tak ze současných 11 míst rozšiřuje na 17. O chráněné bydlení je velký zájem a hlásí se lidé nejen z Jindřichohradecka, ale z celé České republiky.

A jak potvrzuje vedoucí chráněného bydlení občanského sdružení Proutek Kamila Tomšíková, je to díky větší volnosti, kterou by lidé s mentálním postižením v ústavní péči nedostali: „Hodně je to zaměřené na individuální péči. Hlavní výhoda je v tom, člověk může sám rozhodovat o tom, co chce dělat. U nás je jeden asistent pro šest lidí, spolu si mohou naplánovat, co budou dělat – jestli půjdou do kina nebo nakoupit. Je to hodně o rozhodování, péči o sebe a zodpovědnosti.“

V Českých Budějovicích v pondělí začala sbírková Akce cihla. Výtěžek z prodeje cihel použije občanské sdružení Proutek právě na podporu chráněného bydlení a chráněné dílny v Plasné na Jindřichohradecku.

autor: hoch
Spustit audio