Občanská sdružení nesouhlasí s vybudováním nové rekreační vesnice u Frymburka

21. duben 2009

V oblasti Hruštického poloostrova nedaleko Frymburka by měl vzniknout přístav pro 118 lodí a rekreační park s více jak sto domy, apartmány, restauracemi, sportovišti a minimarketem.

Podle starosty Frymburka Oto Řezáče by byl pro tuto oblast rozhodně přínosem: "Větší zaměstnanost, rozšíření celkové infrastruktury. Podobná výstavba nám hlavně zkulturní infrastrukturu, kanalizaci a vyčištění odpadních vod. Chceme-li totiž jezero zachránit, proto musíme zajistit odkanalizování stávajících rekreačních oblastí, což je velmi důležité a zlomové proto, aby se Lipno zachránilo."

S vybudováním nové rekreační vesnice ale nesouhlasí členové občanského sdružení Hruštice a také občanského sdružení Jihočeské matky. Jejich názor shrnuje Monika Machová-Wittingerová z Jihočeských matek: "V lokalitě se nachází chráněné druhy živočichů jako chrástal a tetřívek. Když se tento areál zastaví takovým Disneylandem, tak pochybuji, že se tam turisté budou chodit dívat, ale spíše určitě nají zájem o krásnou přírodu."

Plánovanou výstavbou nového rekreačního areálu nedaleko Frymburka se budeme věnovat v dnešním pořadu Bez obalu, který vysíláme v 15. 30. Vysílání Českého rozhlasu České Budějovice si můžete naladit na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, na frekvenci 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko nebo živě na internetu.

Spustit audio