Oba temelínské bloky stojí

15. červen 2005

Jaderná elektrárna Temelín v úterý kvůli poruše přestala dodávat proud do rozvodné sítě.

Pracovníci elektrárny po 17:00 kvůli nahlášení závady na systému chlazení generátoru v nejaderné části odpojili první blok. Druhý temelínský blok stojí kvůli pravidelné výměně jedné čtvrtiny paliva v reaktoru. ČTK to řekl tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Podle Nebesáře se operátoři museli nejprve dohodnout s technickým dispečinkem, aby počítal s tak velkým výpadkem, zajistil jiné zdroje a nenarušila se elektrická síť a dodávka proudu v republice. Podle něj ČEZ výpadek dodávek z Temelína pokryje zdroji z elektrárny v Dětmarovicích. Když se po odpojení bloku celý systém elektrárny dochladí, mohou pracovníci zjistit, jaký technický problém signalizace ohlásila, a případně určí harmonogram oprav.

"V síti bude chybět 2000 megawatt výkonu, což je finanční zátěž, a velké množství proudu tak musíme dovážet," řekla ČTK Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky. Poruchy na chlazení generátoru se podle ní opakují. Poslední podobné závady se podle Kuchtové v Temelíně staly loni v srpnu a září. "ČEZ vytýká obnovitelným zdrojům jejich nespolehlivost, že třeba vítr nefouká pořád a slunce nesvítí pořád, ale Temelín se svou četností poruch ty obnovitelné zdroje překonává," tvrdí Kuchtová.

Na druhém bloku začala počátkem dubna pravidelná, zhruba tříměsíční odstávka. Pracovníci elektrárny při ní vyměňují čtvrtinu paliva v reaktoru. Energetici také kontrolují i technologické zařízení bloku. Z reaktoru zároveň vyvezou všechny palivové soubory a zkontrolují tlakové nádoby.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio