Eva Kadlčáková: O závislosti na kofeinu

„Mami, ty potřebuješ kafe,“ prohlásil tuhle můj mladší syn, zdatný pozorovatel, který si ráno v tramvaji všiml, že vypadám bledě, tvářím se kysele a kruhy pod očima se mi rýsují hluboce. A že jsem toxická, jak on říká.

No, toxická právě moc ne, trocha toho ranního jedu mi v žilách naopak chybí. Ale jsem podrážděná, motá se mi hlava, je mi zima a potrvá-li to ještě dlouho, rozbolí mě hlava. Docela slušné abstinenční příznaky, ne?

Myslím, že tak silné nebývaly, dokud jsem si nezvykla dávat si kávu už k snídani. Totiž svedl mě k tomu můj někdejší partner. Nepíše se tohle o mnoha ženách, které sklouzly na šikmou plochu, že jim drogu poprvé nabídl jejich milý? Ta láska!

Naštěstí láska k vonící kávě je poměrně neškodná. Může nás, pravda, trochu přebudit – dvě dávky silného pressa za sebou mi kdysi přivodily neurotický třes, a tudíž si je už nedávám, i když chuť by tu byla. Nescafe s mlékem zase může způsobit žaludeční problémy, ty ale snadno vyřešíme tím, že si to mléko odpustíme. Kávu ne. Tu snad jedině v případě, že trpíme vředy. Anebo hodně vysokým tlakem.

Čtěte také

Naopak s tím nízkým nám lahodný nápoj pomůže, nabudí taky náš mozek, dokonce dlouhodobě – káva je prevencí demencí! Funguje i jako ustalovač po náročnější konzumaci a má podpůrný účinek při hubnutí. Kofein se přimíchává do krémů i do šamponů. Prokrvuje pokožku a posiluje vlasy. No a především: jeho dávka je božským rituálem, tekutou chvilkou pro tebe, koloritem společenských setkání. A taky…

A taky záminkou. Musím se vám přiznat, že až v pokročilém věku jsem konečně pochopila, že pozvání na kafe od opačného pohlaví rovná se zašifrované výzvě k sexu. Bože, kolik já takových pozvání učinila, jakých trapasů jsem se dočkala. A především, jaké nespravedlivé pověsti!

No nic, však ona šeptanda utichne, jakmile první oslovený vzkřikne: „Ach, proboha, jen to ne!“

A tak si budu dál dopřávat pravidelného potěšení sama. Však účinek je stejný. „No vidíš, mami,“ ocení to synek, „to se hned pozná, že sis udělala kafe!“

Spustit audio

Související