O víkendu začalo v Česku povinné sčítání lidí, bytů a domů

27. březen 2021 05:00

Pravidelné soupisy obyvatelstva začala v 18. století dělat už Marie Terezie. Na tradici z dob monarchie pak navázalo samostatné Československo, a sčítání lidí, bytů a domů se u nás dělá dodnes.

Češi musí zase po deseti letech vyplnit, s kým a kde bydlí nebo jaké mají vzdělání. O půlnoci začalo v Česku povinné sčítání lidí, bytů a domů. Formuláře jsou zatím jen na internetu. V papírové formě je začnou domácnostem komisaři rozdávat od poloviny dubna.

Čím lidé cestují do práce, v jakém patře domu bydlí, nebo jestli mají do bytu zavedený plyn - to všechno Český statistický úřad zajímá.

Čtěte také

„Kolik domů ještě není připojených na veřejné vodovody a podobně," popisuje předseda úřadu Marek Rojíček. Letošní formulář je asi o polovinu kratší než ten, který lidé vyplňovali před deseti lety. Část informací už totiž úřad má z registrů.

„Celý jeden formulář, který museli majitelé domů vyplňovat, mohl být zrušen díky registru nemovitostí."

Informace poslouží třeba k plánování dopravy. Data pomáhají sestavovat jízdní řády, nebo do budoucna určovat kapacity školek a domovů pro seniory. Sčítání lidí, domů a bytů bývá v Česku jednou za deset let. Čechoslováci se mu nevyhnuli ani v 70. letech minulého století. O tom, proč je nutné, mluvil tehdejší generální komisař sčítání František Herbst.

„Ke změnám dochází neustále. A proto je třeba, aby byly všechny změny jednou za deset let zjištěny."

Data, které lidi letos vyplní do formulářů, budou anonymní, říká ředitel odboru statistik úřadu Robert Šanda: „Finálním produktem jsou anonymizovaná mikrodata. Nejsou tam jména, není tam nic, podle čeho se dá identifikovat ta osoba."

Sčítání je povinné pro lidi, co mají v Česku trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů. Za nevyplnění formuláře hrozí pokuta až 10 tisíc korun, upozorňuje předseda Rojíček:

„ČSÚ má oprávnění podat podnět příslušnému úřadu obce s rozšířenou působností, který vede přestupkové řízení."

Sčítání skončí 11. května. Data bude úřad několik měsíců vyhodnocovat. Výsledky by měl mít na přelomu tohoto a příštího roku.

autor: Marie Veselá
Spustit audio