O prezidentské volby je nebývalý zájem, lidé proudili do volebních místností hned po otevření

14. leden 2023 08:00

Nebývalý zájem lidí o prezidentské volby zaznamenaly volební komise napříč Českem. Volební účast už v pátek odpoledne dosahovala přes dvacet, místy až třicet procent. To byl i případ Českých Budějovic, kde jsou v centru města na Gymnáziu Česká hned dvě volební místnosti.

Členkou volební komise na českobudějovickém Gymnáziu Česká je Renáta Kollarczyková. „Práce je opravdu hodně, takže jsme se sešli s kolegy o hodinu dříve. Musíme vytáhnout všechny potřebné materiály, jako jsou úřední obálky, hlasovací lístky. Máme tady IT technika, který zapojí počítač a tiskárnu. Musíme v areálu školy udělat šipky, aby se lidé orientovali,“ popsala přípravy.

Ve třídách gymnázia se volby konají opakovaně. „My jsme na to zvyklí, jsme klasickým volebním okrskem v centru města. Mnozí sem chodili ještě jako děti, tak si to možná připomenou,“ komentoval ředitel Antonín Sekyrka.

Těsně před otevřením už se před oběma místnostmi tvořila fronta. Jedním z prvních voličů byl Peter. „Já jsem občan České republiky, takže jsem se zúčastnil všech voleb, beru to jako povinnost,“ řekl.

Svého volebního práva využila i Michaela. „Považuji každé volby za důležité, takže chodím pravidelně,“ uvedla.

Hned po otevření volebních místností hlásily komise nebývalý zájem. „To jsem ještě nezažila. Najednou přišlo třicet, čtyřicet lidí. Všichni chtěli volit, což je dobře, ale bylo potřeba to zorganizovat,“ popsala předsedkyně volební komise v okrsku číslo jedna v Českých Budějovicích Zdena Tauberová.

Volební místnosti budou otevřené ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Případné druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční v pátek 27. a v sobotu 28. ledna.

Spustit audio

Související