O kola ze ztrát a nálezů byl velký zájem, rozprodala se během minuty

11. červenec 2018 07:55

Českobudějovický magistrát rozprodal desítky nalezených jízdních kol. Tři roky čekala ve skladu ztrát a nálezů a jejich bývalí majitelé měli šanci je vyhledat i na webových stránkách radnice.

Po třech letech ale uplynula zákonem stanovená lhůta na úschovu, a tak šla kola do prodeje. Město je nabízelo v areálu Žižkových kasáren. Před hlavní branou čekaly desítky lidí.

„Já jsem se přišla podívat, protože mi nedávno ukradli kolo, tak jsem si říkala, že si pořídím nějaké nové,“ komentovala Míša.

Dalším nakupujícím byl Marek. „Chci nějakou starou Ukrajinu nebo Favorit. Kolo mám, ale potřebuji druhé, až mi to první ukradnou,“ usmál se.

Jedno kolo si vybrala i paní Bohuslava. Nevadilo jí ani to, že mu chybí sedačka. „Já sedačku mám ze starého kola, to se spraví. Spravit kolo dokážu, jsem osmnáct let vdova, tak si všechno dělám sama,“ řekla.

V Budějovicích zloději nejvíc kradou kola u plovárny i přímo před radnicí

Parkování kol v Českých Budějovicích. Stojan před radnicí umožňuje uzamknout kolo za rám, což je podle cyklokoordinátora nejvhodnější

Je bezpečné nechávat v ulicích Budějovic jízdní kolo? A jaký zámek znamená pro zloděje nejmenší překážku? Na tyto otázky pomůže odpovědět internetová mapa krádeží kol, kterou zhruba před rokem spustilo občanské sdružení CykloBudějovice.

Podle Zdeňka Urbana z odboru vnitřních věcí českobudějovického magistrátu byl zájem o kola velký i díky nízkým cenám. „Snažíme se vždycky připravit nějakou várku, aby to mělo smysl. Kola jsou opravdu oceněná znalcem, aby to byla cena výprodejová čili likvidační,“ vysvětlil.

Jedno z kol si koupil českobudějovický patriot a fotograf Milan Binder. „Kolo je pro mě spotřební materiál. Ročně přijdu průměrně o jedno kolo, poslední mi ukradli v listopadu, letos mi pak ještě někdo na Mariánském náměstí odšrouboval přední kolo, takže kolo pořád potřebuji. Samozřejmě je smutné, že koupím nové pláště, kolo vyladím a pak mi ho někdo ukradne,“ dodal.

Další výprodej kol ze ztrát a nálezů plánuje radnice zase až za několik měsíců.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související