O kávě s baristkou Janou Draganovskou

19. prosinec 2011

Káva – pro někoho lahodný nápoj, kterým si zpříjemní odpoledne, pro jiného nezbytná součást dne. V rámci celosvětového obchodu je to také velmi žádané zboží – je druhou největší světovou komoditou a na produkci se podílí více než 25 milionů lidí. Ročně nejvíce kávy zkonzumují ve Skandinávských zemí – kolem 15 kilogramů na osobu. V Čechách kolem 4 kilogramů. Největším producentem kávy je v současné době Vietnam.

A právě káva se stala hlavním tématem pořadu Host U Tří lvů, kde si redaktor Jiří Čondl povídal s baristkou, odbornicí na přípravu kávy, Janou Draganovskou z jedné českobudějovické pražírny kávy. Zabývali se otázkami např. na jaké druhy se káva dělí, proč některá chutná spíše hořce, jiná zase kysele, jakou cestu urazí zrníčko kávy, než se z něj stane lahodný nápoj a jak by se káva měla správně připravovat.

Jejich povídání se zaměřuje na přítomnost, ale i minulost kávy je velmi zajímavá, opředená mnoha legendami. Paní Draganovské se líbí ta, jak si jednou etiopský pasáček Kaldi všiml, že jeho kozy poté, co okusovaly jemu neznámé bobulky, jsou najednou živější a vesele si poskakují. Tak plody nasbíral, udělal si odvar a zjistil, že ho nápoj povzbudil. Uvádí se, že lidé na kávu ve skutečnosti přišli náhodou – při jednom požáru ohořel i kávovníkový keř a vůně de facto zpražených zrnek přilákala pozornost lidí. Jisté je, že káva má původ v Etiopii a pěstovat ji začali Arabové v Jemenu ve středověku.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.