O hospicové péči s lékařkou i malířem, který podporuje hospic v Táboře

21. říjen 2015

Rozdíl mezi domácí a hospicovou péčí, hospic jako součást mozaiky péče pro nemocné, dobré umírání, pečující rodiny a jejich odvaha a rozhodnutí. O těchto otázkách se hovořilo v pořadu Českého rozhlasu České Budějovice Odpolední host.

O tématu hospiců a hospicové péče mluvila Helena Staňková, hlavní lékařka Domácího hospice Jordán v Táboře. Ta je v týmu od samého začátku, vede lékaře, kteří s hospicem spolupracují, přijímá a léčí pacienty. Má atestaci z paliativní medicíny. A prožívá s pacienty jejich čas, který jim zbývá. Je často pro pacienty andělem, který léčí bolesti spojené s nevyléčitelnou nemocí a umí krásně hovořit s rodinami, které prožívají tuto bolestnou situaci s nemocnými.

Zleva sociální pracovnice domácího hospice Athelas v Písku Daniela Nechvátalová a hlavní lékařka hospice Jordán v Táboře Helena Staňková

Do studia také přišel výtvarník a ředitel základní školy Pavel Klíma, který je velkým podporovatelem táborského hospice. Díky tomu, že se v roce 2010 rozhodl uspořádat první výtvarnou charitativní dražbu, mohla vůbec začít hospicová péče o umírající na Táborsku. Letos vymyslel putovní výstavu Židlička pro hospic.

Hosty z Tábora doplnila zástupkyně domácího hospice Athelas v Písku Daniela Nechvátalová, sociální pracovnice a místopředsedkyně střediskové rady.

Celý rozhovor o domácí hospicové péči si můžete poslechnout v odkazu výše.

Spustit audio