O chytání ryb z děr v ledu je v okolí Lipenské přehrady stále větší zájem

18. únor 2021 11:26

Atmosféru jako ve Finsku nebo v Rusku zažívají v těchto dnech rybáři na několika rybnících v okolí Lipenské přehrady. Je tam stále populárnější zimní rybolov, takzvané dírkování. Vysekat díru v ledu, ponořit umělou nástrahu a čekat na pstruha. Rybáři jezdí k malým soukromým rybníkům poblíž Horní Plané.

Manželé Kulhánkovi vyrazili z Nové pece za zimním rybolovem k Hůrce u Lipna. Spolu s nimi jsou tu další čtyři rybáři, kteří chytají v dírkách vysekaných v ledu. Přivezli si vlastní krátké metrové pruty. S umělou nástrahou, takzvanou nymfou, číhají na pstruhy a siveny. A byli úspěšní, v reportáži vysvětlí i jak si připraví uloveného sivena.

Pavel Vysušil z Českého Krumlova popisuje techniku:

„V podstatě to pustím až na dno, ono to trochu i zvíří kal, bahno na dně, to přitáhne pozornost ryb. Potom pár otoček navijákem, přizvednutí, chvilku s tím cukám, když se nic neděje, tak to zvednu výš. Návnada musí být v pohybu. Je to nástraha, která nemá nějaké aroma, takže hlavní atrakt, na který ryba reaguje, je pohyb.“

O zimní rybolov, takzvané dírkování, v okolí Lipenské přehrady je letos obrovský zájem. Rybáři mohou chytat na rybníce Pod Jelmem nebo v Hůrce, potvrzuje jednatel společnosti Ryby z Hůrky Richard Turek:

„Nejvíc je to o víkendu, kdy jsme měli třeba i šest desítek rybářů na jednom rybníku, ale jak vidíte, chodí i v týdnu. U nás není problém se pod led dostat, není to v jako v Rusku, kde jsou tři čtvrtě metrové ledy.“

Rybáři si většinou přivezou svoje náčiní včetně vrtáků, kterými si udělají novou díru. Nebo mohou využít starších děr po svých předchůdcích. Pokud vybavení nemají, ze Pstruhařství Hůrka jim ho zapůjčí.

Tato specifická metoda rybaření je na veřejných vodách zakázaná, provozovat se smí pouze na soukromém rybníku. Takových míst je v České republice zhruba třicet.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio